Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”I stallet kopplar jag bort jobbtankarna”

/

Hon är en framgångsrik företagare, som kopplar av på hästryggen, om hon inte badar bastu förstås. I dag fyller Ylva Vagerstam 50 år.

Annons

Det engelska fullblodet Maschiach frustar igenkännande när vi kommer in i stallet. Hon är ivrig att komma ut i hagen till de andra hästarna och poserar något motvilligt framför kameran tillsammans med Ylva, efter att ha blivit mutad med en banan.

– Jag är här fem dagar i veckan och rider. Det är perfekt att ha stallet så nära, säger Ylva och leder ut Maschiach som glatt galopperar iväg till de andra hästarna.

Ylva har ridit sedan hon var sju år gammal och fick sin första egna ponny som tioåring. Hon har en speciell värme i rösten när hon pratar om hästen, stallet och ridningen.

– När jag kommer till stallet är det som om axlarna sjunker ner och det går lätt att koppla bort jobbtankarna. Det är ett andningshål, jag tror att alla skulle må bra av att ha nära kontakt med djur.

”Jämngammal” häst

Ylva har hopptävlat en hel del tillsammans med Maschiach, som är 17 år och nu börjar bli lite för gammal.

– Jag har hört att en 17-årig häst ungefär motsvarar en människa på 50, så man kan säga att vi är jämngamla. Vi kommer så småningom att pensionera oss tillsammans, säger Ylva och skrattar.

Egenföretagare

 Sedan 2005, tillsammans med maken Nils, driver Ylva Bastubutiken.se.

– Nisse tyckte att det saknades aktörer på bastumarknaden och kom på själva idéen med en bastubutik på nätet. Han är chefen och jag sköter det administrativa. Tro det eller ej, men vi både jobbar, lever och semestrar ihop utan att bråka. Vi är bra på att låta bli att prata om privata saker på jobbet, men däremot lite sämre åt andra hållet.

Eftersom de jobbar mycket båda två, valde de att flytta från Gävle till Hofors där företaget huserar, för 14 år sedan.

– Jag är ju uppvuxen i Forsby och har efter det trivts väldigt bra med att bo inne i Gävle. Vi flyttade till Hofors på grund av jobbet och tänkte att det var tillfälligt, men nu har det gått ett par år.

Folk ställer upp i Hofors

Även om Ylva ser fördelarna med att bo på en mindre ort, vill hon så småningom flytta tillbaka till Gävle.

– Det jag gillar med Hofors är att folk ställer upp om man behöver. Går bilen sönder, är det alltid någon som stannar. Men samtidigt längtar jag efter det utbud som finns i en större stad. Att man kan vara spontan, gå ut och äta eller fika med en kompis.

 Ylva trivs som företagare och menar att det är skönt att vara sin egen chef, även om det ofta blir många, långa jobbdagar.

– Antingen har man en entreprenör inom sig eller inte. Man behöver vara driven och jag har nog det driv som krävs.

Tre bastur hemma

Hemma har Ylva och Nils tillgång till inte mindre än tre bastuanläggningar. Förutom en elbastu och en med infraröd värme, är favoriten helt klart byalagets vedeldade vid sjön nedanför huset.

– Det blir inte så hett i den utan mera fuktigt, vilket passar mig, säger hon.

 Förutom ridningen och bastubad, är segling ett gemensamt intresse. Ylva och Nils är inte bortskämd med sommarsemester, men i år ska de åka iväg tre veckor på rad.

– Vi har köpt en ny båt, en trimaran som kan åka dubbelt så snabbt som vår förra, säger Ylva glatt. Vi åker norrut längs höga kusten, kanske når ända till Örnsköldsvik. Det bästa med seglingen är att man kan ta dagen som den kommer och stanna så fort man hittar fina klippor.

Mer läsning

Annons