Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ido – Hofors ende alpjägare

/
  • svensk italienare. Ido Poloni, italienaren som numera är mer hemma i Hofors och Sverige än i Italien.

Det bor en italiensk alpjägare i Hofors.

Det är 60 år sen Ido Poloni utbildades till alpjägare i det militära och var stationerad vid italienska gränsen mot dåvarande Jugoslavien och Österrike.

Han bär sin slitna alpjägarhatt med stolthet. En gång alpjägare, alltid alpjägare!

Annons

Ido växte upp i norra Italien under andra världskriget och under fascismen, ”vi var hjärntvättade, Italien var bäst i världen”, sen kom partisantiden då han och andra ungdomar hjälpte till att transportera vapen mellan olika gömställen.

– Vi cyklade med gevärsdelar och ammunition gömda i säckar. Om tyskarna kom på oss hade vi blivit skjutna på stället.

Efter militärtjänsten jobbade han i familjens livsmedelsföretag i Cortina. Det var meningen att han skulle ta över företaget. Men när en gammal kompis hörde av sig tog Idos liv en ny vändning.

– Kompisen var tillfälligt i Gävle och ville att jag skulle hälsa på honom.

Några månader i Sverige hade Ido tänkt sig, men det blev längre än så...

– Jag hade inte mycket pengar, men kompisen fixade skogsjobb åt oss i Skutskär. Vi bodde ihop med finnar så mina första ord jag lärde mig var inte svenska, som jag trodde, utan finska!

Ganska snabbt träffade han dessutom Margareta från Gävle. De flyttade ihop och Ido hade olika jobb under 50- och 60-talen bland annat drev han bensinstationer i Gävle, Kungsgården och Hofors.

– Vi flyttade till Hofors när jag hade Esso:s bensinstation här.

Längsta tiden arbetade Ido hos Hoforshus, det blev 27 år innan han slutade med pension.

I alla år har skidåkning legat honom varmt om hjärtat. Elva Vasalopp har han avverkat och i 15 år var han arrangör av en tvådagars skidtävling som gick från Norge till Sverige, en sträcka på 110 km. Självklart deltog han också i tävlingen. Han har gjort 30 fallskärmshopp

När det inte är säsong håller Ido sig i form genom stavpromenader, rullskidor och cykel.

– Nu har jag tränat genom att gå upp och nedför slalombacken. Jag måste vara i form för födelsedagen som vi ska fira på toppen av fjället Städjan, säger Ido och ler.

Han har ingalunda släppt kontakten med Italien. Varje år reser han dit minst tre gånger och stannar en månad åt gången.

I januari åker han med elitskidåkare till en skidtävling, i maj är det den årliga alpjägarträffen då forna alpjägare från hela världen strålar samman (Ido är ordförande för den nordiska sektionen) och på hösten plockar han oliver på sin brors olivodlingar och tar med sig 25 liter olivolja hem plus nån kartong av det lokala vita vinet.

Men flytta tillbaka till det gamla hemlandet är inte aktuellt.

– För mycket folk och trafik där, säger Ido avvärjande. Det räcker med att vara där en månad åt gången.

I dag är han vid sin stuga vid fjället Städjans fot och tar med sig de svenska och italienska gästerna upp på toppen och där serveras italienska läckerheter som italiensk champagne, oliver och ost och caffé corretto (espresso med Grappa).

Annons