Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isabella lever hästliv

/

Isabella Ståhl går på travskola i Jämtland och lever hästliv. Men just nu är hon hemma eftersom hon har praktik i två veckor hos en tränare på Gävletravet.

Annons

Hur ska du fira din födelsedag?

– I kväll blir det tårta hemma och antagligen kommer släkt och vänner och hälsar på. Jag hoppas på att få ett bättre objektiv till min kamera, eftersom jag är väldigt intresserad av fotografering, och kanske nåt till hästen.

Vad innebär 18-årsdagen för dig?

– Man känner sej lite mer ”vuxen” eftersom man kan göra så mycket mer, till exempel gå på krogen och andra saker som kräver 18-årsgräns. Lite skillnad i vardagen blir det nog, men inget jag har tänkt på så mycket.

Var det svårt att välja gymnasielinje?

– Att välja var nog nåt av de svåraste jag gjort. Det stod mellan att gå medialinjen eller travlinjen.Till slut blev det travlinjen i Arbrå på Nytorp under ett och ett halvt år. Sen bytte jag till Travskolan Wången och det blev en del extrapluggande eftersom skolorna lägger upp ämnena på olika sätt.

Daglig hästskötsel

På Wången har man en passhäst som man borstar och sköter dagligen för att lära sig se förändningar hos hästen. Man följer även med och sköter passhästen när den ska starta i en tävling.

Hur kändes det att flytta hemifrån?

– När jag gick på Nytorp åkte jag hem varje helg och kunde gå ut och träffa kompisar eller ta hand om djuren hemma och träna dom.

– Nu tar det lång tid att åka hem och det blir dyrt att pendla. Jag åker bara hem när jag har privatlektioner på min häst och det är en gång i månaden och knappt det. Jag blir ganska låst i Östersund, men jag gör det bästa av det hela och åker in till stan och shoppar i stället!

– Jag bor i ett enkelrum med dusch och toalett i en studentkorridor med gemensam tv och kök. Nära skolan finns det ett värdshus där vi kan äta frukost, lunch och middag.

– Jag bor själv för det är skönt att få en paus och vara lite för sig själv. Ibland längar jag hem till djuren och vännerna, men det är ganska skönt att ta eget ansvar och bestämma själv Att vara borta från närstående är nyttigt också, det är ju ett första kliv ut i arbetslivet och att bli vuxen.

Vad gör du helst på fritiden?

– I Östersund går tiden åt till att studera, gymma, chatta med vänner eller ta hand om hästarna på skolan. Jag fotograferar naturen här uppe eftersom utsikten är underbar. Hemma springer jag med min greyhound Hippi och rider och kör mitt varmblod Barthez som är tio år, men beter sig som en unghäst fortfarande. Jag gosar och klappar med tamhönsen på gården, alla djur behöver litet kärlek ibland. I övrigt träffar jag vänner.

Är du en godisråtta?

– Ja. Vem kan motstå vanlig mjölkchoklad? Inte jag i alla fall. Det är så otroligt gott och jag får aldrig nog. Chokladglass är jag också väldigt förtjust i.

Vad vill du göra efter studenten?

– Självklart vill jag hålla på med hästar men jag behöver inte bara jobba inom travsporten, därför är jag ganska öppen för förslag på jobb eller fortsatt utbildning efter studenten.

Vad gör du om tio år?

– Jag vill flytta söderut, där finns det bättre möjligheter att fotografera hästevenemang som jag tycker är otroligt kul att se på.

– Det skulle vara kul att ha fått några barn och ha ett stadigt förhållande med någon snygg kille. Självklart ska hästarna ingå i mitt liv samt några andra djur.

Mer läsning

Annons