Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isabelle tycker att det är pest att övningsköra

/
  • MOGEN 18-ÅRING. Att fylla 18 innebär mer ansvar, anser Isabelle Skareng. Men det finns också roliga saker med att bli myndig.
  • ISABELLE OM ATT BLI MYNDIG. Att fylla 18 innebär mer ansvar, anser Isabelle Skareng. Men det finns också roliga saker med att bli myndig.

Att lära sig köra bil är ingen lek. Fråga bara Isabelle Skareng som tycker att övningskörning är pest.
– Jag hatar bilen och kopplingen. När jag får mitt tredje motorstopp är det inte roligt längre. Visserligen går det framåt, men det går långsamt.

Annons

Isabelle Skareng går tredje året på Vasaskolans spetsutbildning i humaniora. I trean får eleverna läsa kurser i historia, arkeologi, egyptologi eller religion vid Uppsala universitet. Isabelle valde religion, som hon kan ha nytta av i sitt yrkesval. Eleverna har inga tentor utan får redovisa sina kunskaper genom uppsatser.

– Skillnaden från ett vanligt gymnasium är att vi får mer eget ansvar för studierna, det gillar jag. Jag valde den här utbildningen för att jag ville bli diplomat.

Det beslutet tog hon redan för några år sedan, då läste hon in sig på UD:s hemsida om vad som krävdes för att bli diplomat.

– Som diplomat får jag möjligheten att träffa människor, resa och medla i konflikter. Jag vill kunna hjälpa andra.

Isabelle tycker om att skriva och läsa. Hon är ordförande i Vasaskolans litterära sällskap som har ungefär tio medlemmar.

– Vi brukar dricka te och diskutera författare. Jag har läst några Nobelpristagare, Herta Müller till exempel.

Isabelle sitter hemma i familjens nyrenoverade kök. Hon talar lugnt och tydligt med livliga gester. Isabelle ger intrycket av att vara äldre än vad hon är.

– Jag är nog en liten tant i många avseenden. Jag gillar antikviteter och 30-talskläder. Det mesta köper jag på loppisar.

Att fylla 18 innebär mer plikter och ansvar, anser Isabelle.

– När jag blir 18 känns det som att man blir samhällsmedborgare. Man beräknas kunna ta hand om sig själv och kan inte räkna med att föräldrarna ska göra det. Snart är det väl dags att betala räkningar och sådant. Men jag känner mig inte riktigt vuxen än, inte heller som ett barn.

I somras åkte Isabelle och en kompis till Frankrike där de hade praktik i tre veckor på en vingård. Det var genom ett utbyte som Gävle kommun har.

– Det var första gången som jag var utomlands så länge utan min familj. Vi bodde på vingården i veckorna, den låg en liten bit utanför Paris. På helgerna bodde vi i Paris. Det var helt fantastiskt.

De fick hjälpa till att rensa ogräs och grenar med en miniyxa, paketera vinflaskor och städa.

– Vi lärde oss mycket franska. Vår arbetsgivare hade långa utläggningar om människans övermod, och jag förstod faktiskt vad han sa.

När hon är klar med studierna i Gävle vill hon plugga vidare i Uppsala.

– Jag har inte bestämt mig riktigt, förmodligen väljer jag litteratur, psykologi eller samhällskunskap. Men först ska jag väl ta tag i körkortet.

Mer läsning

Annons