Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag sjöng serenader för flickor i min ungdom”

/
  • SVERIGE ÄR HEMMA. Fiorenzo Soldani har bott längre i Sverige än i hemlandet Italien. Nästa år blir det 50 år  i Sverige. Han är musiker, främst pianist, sångare och kompositör samt före detta bingo-konsult.

För några månader sen fick Fiorenzo Soldani i Bomhus ett samtal från Italien som nästan gjorde honom stum.

Annons

Det var borgmästaren i Rio Marina på ön Elba, där Fiorenzo växte upp, som ringde och berättade att Fiorenzo skulle få stadens diplom och guldmedalj för en sång han komponerat när han ännu inte var 20 år fyllda – ”Serenata all’Elba”.

– Tänk att de kom ihåg mig fortfarande! Det är det bästa som hänt mig på flera år, säger han påtagligt rörd och visar diplomet och medaljen.

Det var musiken som förde Fiorenzo till Sverige för snart femtio år sen. Han var musiker, kompositör och sångare och tillsammans med tre andra musiker spelade de på Visby stadshotell under sommaren 1960.

När hösten kom fortsatte de till Stockholm och nya engagemang.

– Det var lätt att få jobb, vi var aldrig arbetslösa, minns Fidde som han numera kallas.

Faktum är att samtliga i kvartetten blev så förtjusta i Sverige att de stannade. Än i denna dag bor tre av dem kvar i Sverige, den fjärde flyttade till Finland.

Det var också musiken som förde Fidde till Gävle och blivande hustrun Bibbi. Han hade en trio som spelade till dans på dåvarande Gefle Vapen.

En av gästerna var 18-åriga Birgitta, 33-årige Fidde fick syn på henne och fastnade direkt.

Musiken och sången har alltid funnits med i hans liv.

– Jag är så gammal att jag har sjungit serenader för flickor i min ungdom, säger Fidde och skrattar och berättar om nätter när han stod i skuggan utanför något hus och sjöng för en flicka som stod vid fönstret och lyssnade.

När han var 22 år vann han en amatörtävling och varje söndag sen kunde Fiddes stämma höras i radion när han sjöng i ett underhållningsprogram.

Klivet ut i världen kom genom sångjobb på kryssningsfartyg som låg ute två månader i sträck. Det var riktiga lyxkryssningar.

– Det fanns tre orkestrar ombord – en amerikansk, en italiensk och en grekisk. Jag levde som en miljonär ombord och fick dessutom betalt!

Sen kom engagemanget i Sverige och en ny fas i Fiddes liv började.

Svenska språket lärde sig Fidde genom att lyssna och härma. Han är sen länge svensk medborgare och säger att han är en italiensk-svensk blandning.

– Men jag behöver vara borta från Sverige ibland så jag får längta hit.

Musiken förde honom senare in i en helt ny värld – bingovärlden 1971. Han fick jobb som pianist på Brynäs IF:s dagbingo.

Det var ingen vidare fart på bingospelandet, nåt behövde göras och det visade sig att det var Fidde som hade idéerna som fick folk att strömma till.

– Det tog bara en månad så hade vi kö utanför bingohallen när vi skulle öppna, minns Fidde.

Han lämnade pianot och blev konsult i bingovärlden och drog i gång 25 bingohallar runt om i landet under några år.

Från Kiruna till Kristianstad, konstaterar Fidde som sen blev hallchef i Gävle. Ett jobb som hustru Bibbi övertog när han gick i pension.

Nu firar de två födelsedagar (Bibbi fyller 65 om några veckor) med en månads vistelse på Teneriffa.

Det ger Fidde tid att börja längta hem till Sverige igen.

Mer läsning

Annons