Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag tar inget för givet”

/
  • Lever ett sunt liv.  I hela sitt liv har Sylvia Vrethammar sett till att må bra, och i hennes fall har det betytt rutiner, bra mat och inte för mycket nattsuddande. Till det kan man lägga bra gener. ”Min pappa blev 93 år och jag hoppas att även det går i arv”, säger hon.

Mer än två tredjedelar av sitt liv har Sylvia Vrethammar ägnat åt scenen. Därmed har hon kvalat in som en av våra mest luttrade och uppskattade artister.

– Men inget är gratis. Jag har alltid varit noga med att ta tillvara på det jag har fått, och att inte ta något för givet, säger hon.

Annons

Det var 1969 som det började. Lennart Hyland såg den då 23-åriga Sylvia uppträda på klubben Gyllene cirkeln i Stockholm och strax därpå erbjöd han henne jobb som värdinna i tv-programmet Hylands hörna. Det var på den tiden som det bara fanns två kanaler och i stort sett alla som hade tv satt bänkade framför programmet, vilket också innebar att Sylvia snabbt blev rikskändis.

Sedan dess har hon hunnit vara i Brasilien, turnerat i massvis av länder, släppt ett 20-tal album, showat, sjungit med storband och skaffat en gård i Tyskland tillsammans med maken Alex. Glädjen till musiken har hela tiden vårdats ömt, liksom hälsan och fysiken – både den yttre och den inre.

Träd åt systern

Den ofta ljusa inställningen till livet går som en röd tråd när man pratar med Sylvia, oavsett det handlar om familjen, karriären eller den 4 000 kvadratmeter stora trädgården i Honrath, som för Sylvia är mer än bara en yta med olika växter i.

– Här får jag inspiration. Jag arbetar med proportioner och skapar bilder, och det gäller att planera rätt så att man inte får så mycket jobb. I stället för rabatter har gräsmatta och vackra buskar fått mer plats, säger Sylvia och berättar att hon även planterat ett träd efter att systern Gunnel gått bort.

– På det viset kan jag fortsätta att ha kontakt med henne, förklarar hon.

Y viva España

För tillfället är det lugnt på showfronten, men planeringen inför nästa år är redan i full gång. På repertoaren står storbandsjazz och musik med sambatakter, men även en del schlager. Fortfarande är hon starkt förknippad med låtar som Tycker om dej, En lärling på våran gård och dunderhiten Y viva España.

Senast Sylvia hörde den var under fotbolls-VM då Spanien vann över Tyskland.

– Vi satt på en uteservering och plötsligt började kyparna sjunga Y viva España. Jag tänkte – ni skulle bli förvånade om ni visste att den som haft den största hiten med den låten sitter här.

Tycker du fortfarande att det är lika roligt att sjunga dina gamla hits?

– Det är jazzen och samban som gäller för mig nu, så Y viva España står lite i vägen. När man saknar den kanske den får komma tillbaka igen.

Däremot försäkrar hon att det inte gäller hiten Tycker om dej.

– Nej, absolut inte. Den är med när som helst. Ofta när folk får syn på mig börjar de sjunga! ”Tycker om dig, trallallala.” Det är härligt.

Lena Wreede/TT Spektra

lena.wreede@ttspektra.se

Mer läsning

Annons