Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janet i Sandviken får energi av människor

/
  • RADARPAR. Janet Pettersson tillsammans med sin hund Melvin som blivit Agavägens kelgris sedan de flyttade dit. När Janet nu fyller 50 år och åker utomlands får Melvin stanna hemma i Sandviken.

Efter sexton år som träningsinstruktör trappar Janet Pettersson till mångas sorg ner. Den omtyckta passledaren fyller 50 år men det är långt ifrån åldern som tagit ut sin rätt.
– Det är mitt jobb som tar mycket tid, säger hon.

Annons

Janet Pettersson är född och uppvuxen i Kungsgården, hon har alltid varit idrottsintresserad och haft en drivkraft att människor är en utmaning. De två kombinerat har väglett henne genom livet.

– Jag bestämde tidigt att jag skulle bli förskolelärare, jag ville jobba med barn.

Började peppa på gymmet

Efter studier i Stockholm återvände hon till Kungsgården 1989. Med fanns då dottern Sofia och samma år föddes sonen Johan. Janet började jobba på dagis i Kungsgården och inledde en sidokarriär som träningsinstruktör. Det stora intresset spinning blev ett deltidsjobb och hon anställdes på Parkbadet för att på kvällar och helger grilla träningssugna.

– Jag trivdes jättebra på förskolan men 2004 kände jag att jag ville gå vidare, säger hon.

Pluggade pedagogik

Under en kurs på Folke Bernadotte-hemmet, där unga med flerfunktionshinder habiliteras, insåg hon att det var det hon ville jobba med. Hon sökte och kom in på specialpedagogutbildning. I tre år pluggade hon halvtid på distans, jobbade halvtid på förskolan och extra på macken i Kungsgården. Samtidigt ledde hon träningspass på Karisma spa i Högbo.

– Jag jobbade varje helg i tre år, hur jag orkade? Ja, när jag ser att människor mår bra och när jag gör att människor mår bra ger det energi, förklarar hon.

I dag är hon färdigutbildad specialpedagog och jobbar som klasslärare på Tallbo träningsskola i Gävle, där eleverna är flerfunktionshindrade.

– Mitt jobb är både fysiskt och psykiskt krävande men alla dagar lär jag mig något nytt, det är en utmaning, säger Janet.

Distans till jobbet

Att efter en dag på jobbet direkt åka och leda ett spinningpass har många gånger varit skönt.

– Jag får distans och det ger mig påfyllning, förklarar Janet.

Ordspråket människor slipar människor ligger henne varmt om hjärtat och barnen på skolan har gjort henne mer tacksam och, om möjligt, ännu mer positiv till livet.

– Jag har svårt för när människor är negativa, jag vill vända det negativa till något positivt, säger hon.

Sidokarriären som instruktör har hela tiden funnits hos henne. För några år sedan kunde det bli så många som sju instruktörspass i veckan men i dag kör hon tre pass och till hösten tackar hon för sig. Inget lätt beslut men då jobbet kräver mycket tid måste något väljas bort.

– Jag känner mig uppskattad som instruktör, därför är det svårt att sluta.

Förgyller tillvaron

Förra året blev hon mormor för första gången när dottern Sofia fick lilla Stella, en liten tjej som direkt gick in på första plats i Janets vardag.

– Det är en guldkant på tillvaron, det absolut bästa som hänt sen mina egna barn.

Stundande femtioårsdag ska firas, men långt från hemmet i Sandviken. Tillsammans med sambon Stefan reser Janet i dag

– I morgon sitter jag i en solstol med en god drink!

Mer läsning

Annons