Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janne har en livslång relation med Thailand

/
  • THAILAND HÄGRAR. Gävlekrögaren Janne Dahlberg drömmer om att en gång kanske ta med sig familjen och öppna ett litet hotell med restaurang i Thailand. Men så länge sönerna går i skolan stannar han i Gävle.

Janne Dahlberg tog tjänstledigt och stack till Thailand för att lära sig språket under ett år. Men ett år blev fyra och relationen till landet livslång.

I dag driver han och sambon Chamlong krog i Gävle.

– Den thailändska maten är outstanding. Vi har alltid en thairätt på menyn.

Annons

Första mötet med Thailand skedde i väntan på ett flyg på väg hem från Kina efter en resa med Transsibiriska järnvägen.

– Jag insåg snart att Thailand var ett väldigt trevligt land, inte minst matmässigt, berättar Janne som alltid haft ett stort intresse för matkultur.

Han återvände till landet och vid ett besök på en restaurang i Bangkok, träffade han Chamlong, kock på restaurangen.

– Hon var en viktig anledning till att jag ville lära mig prata thai. Jag kollade upp reglerna över studiemedel för utlandsstudier och sökte tjänstledigt från Korsnäs.

Efter 1,5 år i thailändsk skolbänk började Janne driva egen affärsverksamhet. Han hjälpte svenska importörer att komma i kontakt med thailändska varuproducenter.

– I samma veva började Korsnäs dra ned på personal och nästan uppmanade folk att ta tjänstledigt. Men hösten 1992, när jag hade fått snurr på affärerna, föll den svenska kronan. Allt stannade av och jag och Chamlong flyttade till Sverige.

Chamlong trivdes i Jannes hemstad och lärde sig svenska. Paret fick två pojkar och så småningom fick Chamlong, som alltid arbetat med mat, jobb på Å-krogen.

– Ägaren närmade sig pensionsåldern. Chamlong var i eld och lågor och tyckte att vi skulle ta över.

Tack vare ett generöst avgångsvederlag från Korsnäs som genomförde nya personalminskningar vågade Janne och Chamlong ta chansen. Till våren firar de åtta år på Å-Krogen.

– Att vara krogägare blir en livsstil och man är aldrig ledig, säger Janne, som tvingats dra ned på familjeresorna till Thailand de senaste åren.

Han och Chamlong brukar turas om att åka iväg med sönerna, som också älskar landet där mamma har sina rötter och gärna träffar släkten där.

Teater och musik är annat som fått stryka på foten. Tidigare Furuviksbarnet Janne var med och startade Gävle komedi- och musikteater för 25 år sedan och har själv stått på scenen i åtskilliga farser och komedier på Folkets hus genom åren, senast "Kaos i kulissen". I dag hinner han bara med en plats i styrelsen.

Uppvuxen med Monthy Python och med en egen komisk ådra är det ingen tillfällighet att Janne sedan tre år samarbetar med Gävles ståuppklubb Gasta som håller förställning på Å-Krogen jämna onsdagar hela hösten.

– Första gången var det inte många i publiken, men senast var det knökfullt och vi har många bra namn på gång.

Å-Krogens klubb Rånock, i samarbete med Gävle bluesförening, fyller krogen vissa lördagskvällar under hösten, men nu på lördag står dörren endast öppen för Jannes närmaste. Att det blir thailändskt på menyn när han firar 50 behöver knappast sägas.

– Nej, annars skulle gästerna bli besvikna.

Annons