Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joa laddar för livet bortom hockeyn

/
  • NY FAS EFTER 30. Efter 15 år som elithockeyspelare förebereder sig Joa Elfsberg för nya utmaningar.

Joa Elfsberg började spela elitishockey i Brynäs redan i 15-årsåldern.

Ett halvt liv senare har hon samlat på sig många meriter. Bland annat två OS-medaljer och en VM-medalj.

I dag fyller hon 30 år och är på väg in i en ny fas i livet.

Annons

Det syns direkt att Joa är en idrottskvinna. Lång, atletisk och med en särskild skärpa i blicken, skiljer hon ut sig från mängden på Gävles gator. Fattas bara annat av en hockeyspelare som tränar sex dagar i veckan, också på sommaren.

– Det är som att vara 20-kampare minst. Vi måste träna teknik, koordination, uthållighet och så vidare. På sommaren får man göra mycket av det tråkiga. Man får springa.

Hur märkligt det än kan låta så var det faktiskt långt ifrån självklart att Valbo-dottern Joa skulle bli hockeyspelare, eller idrottskvinna över huvud taget. Hon har två bröder, en yngre och en äldre. Ingen av dem är lika tävlingsinriktade som Joa. Inte heller finns det någonting särskilt hos föräldrarna att relatera till.

– Nej, mamma simmade väl ett tag och pappa skryter fortfarande om den där gången han vann en tävling i kast med liten boll, säger Joa och skrattar.

Däremot fanns en liten ”halvrink” bakom barndomshemmet i Valbo. Pappa och grannpapporna spolade fram is på den och Joa gjorde det som så många andra duktiga hockeytjejer fått göra i början: Hon spelade med grabbarna. Både på halvrinken och senare i ett organiserat lag.

– Jag spelade med killarna tills jag var elva år, sen var det inte lika kul längre. Jag blev ju särbehandlad hela tiden. Jag kunde inte byta om med dem. Och... ja det är ju liksom annorlunda att umgås med killar, säger Joa.

Något tjejlag fanns inte i Valbo så Joa slutade med ishockey.

Så kunde det ha förblivit om hon inte ett år senare blivit tipsad om Brynäs damlag. När hon åkte och tittade på dem kände hon direkt att hon ville vara med på isen, trots att tjejerna var i 15–16-årsåldern och hon var tolv.

Och hon fick vara med. Inte på de stora matcherna kanske, men hon fick för första gången träna och umgås med andra hockeytjejer.

Som 15-åring var Joa etablerad i laget och sedan dess har det gått ytterligare 15 år med spel mestadels i Brynäs färger. Och så förstås i landslaget. Hon var med i OS-bronslaget 2002 och i silverlaget 2006.

Men nu är annat på gång. Efter VM 2007 tackade Joa nej till fortsatt spel i landslaget.

Just nu läser hon till civilekonom på Högskolan i Gävle och som det verkar kommer studiernas slutpunkt sammanfalla med hockeykarriärens dito. Vad hon ska göra sen vet hon inte bestämt. Sysslolös lär hon inte bli.

– Min studieinriktning är marknadsföring, organisation och ledarskap. Jag skulle vilja jobba med events och produktutveckling. Absolut inte som controller. Jag skulle inte klara av att sitta och göra samma sak varje dag, säger Joa.

Sen avslutar hon med en spetsig passning till sin klubb, som hon varit trofast i så många år.

– Herrarna i Brynäs får ju fina jobb inom organisationen efter karriären. Jag kanske skulle ta och gå upp på kansliet efter 15 år och erbjuda mina tjänster.

Annons