Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joel drömmer om ett jobb i Furuvik

/
  • SNART MED KÖRKORT.”Jag ska ta fem lektioner och sen köra upp i Ljusdal. Det är perfekt för där finns bara ett rödljus och två rondeller, skrattar han.”
  • APKUL PÅ JOBBET. Sakiapan från Sydamerika tillhör Joel Westins favoriter. I vår går han ut naturbruksgymnasiet med inriktning djurpark i Ljusdal. Drömmen efter det är ett jobb i Furuvik.  Foto: Privat

Joel Westin vill jobba med djur. Det har han vetat hur länge som helst.
Första steget är naturbruksgymnasiet i Ljusdal med inriktningen djurpark. För det är i en djurpark han vill vara i framtiden.
– Drömmen är förstås Furuviksparken, säger Joel.

Annons

– Jag har varit djurintresserad sen jag var liten. Redan i femman fick jag praktisera i Furuvik.

När han fick klart för sig att naturbruksgymnasiet i Ljusdal hade djurparksinriktning och dessutom ett eget djurhus, då var det bara att söka när det var dags för gymnasiet.

Rätt val

Nu är han inne på tredje och sista året och är mycket nöjd med sitt val. Det är en rolig och praktisk linje och klassen har gjort många studiebesök i djurparker.

– Senast var vi i Tallinn och besökte deras djurpark för att främst titta på isbjörnarna. Det var hemskt med bara betong överallt där djuren fanns.

Klassen har också haft reptilkurs vid Eskilstuna Zoo och läst etologi i Furuviksparken.

Praktiskt nog har skolan ett eget djurhus med sköldpaddor, fiskar, ödlor, grodor, ormar, kaniner, fåglar med flera djur som sköts om av eleverna.

– Mitt projektarbete är att jag visar djurhuset och berättar om alla djuren och deras beteenden för besökande skolklasser och dagis, berättar Joel.

I vår blir det praktik

I Ljusdal bor han i en etta, men åker hem till Gävle varje veckoslut. Om han vill kan han äta både frukost och middag på skolan.

– Men det kostar ju, så det blir inte alltför ofta.

Redan nu ser han mycket fram emot vårterminen som rymmer tolv veckors praktik.

– Först ska en kompis och jag till en djurpark i Kristiansand i Norge och sen ska jag själv resa till Kenya, berättar Joel entusiastiskt.

I Kenya ska han arbeta som volontär i åtta veckor genom organisationen Blueberry.

– Jag ska hjälpa till i forskningsarbetet med colobusapor i sex veckor och sen med delfiner i två veckor. Jag ska vara på en halvö nära gränsen till Tanzania. Det ska bli så häftigt.

– Det är min älskade mormor som betalar hela resan, säger Joel tacksamt.

Träffade sin älsklingsapa

Joel har ofta rest tillsammans med sin mamma och mormor. Alla tre gillar att se världen. Själv drömmer han om att bara dra iväg ut i världen med en ryggsäck som packning.

I somras jobbade han i Furuviksparken som djurskötare.

– På morgnarna gör vi rent och ger djuren mat innan parken öppnar. Sen under dagen pratar man med besökarna och berättar om djuren.

Det var där han träffade sin älsklingsapa – Lisha, en sakiapa från Sydamerika. En ovanlig och utrotningshotad apa.

– Hon satte sig på min axel, berättar Joel förtjust.

Han är i full gång och pluggar körkortsteori och övningskör hemma på helgerna.

– Jag ska ta fem lektioner och sen köra upp i Ljusdal. Det är perfekt för där finns bara ett rödljus och två rondeller, skrattar han.

Hur tror du ditt liv ser ut om tio år?

– Då börjar jag stadga mig. Jag hoppas att jag jobbar i Furuviksparken, för där lär man sig nåt nytt varje dag. Jag bor inte i stan, jag gillar naturen för mycket för det.

Mer läsning

Annons