Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joel tar studenten i Prag

/
  • På väg. På söndag drar Joel Pettersson och hans familj hem till Prag, årets semester hemma i Storvik är över för den här gången.

När Joel Pettersson skulle börja 9:an hade han hunnit byta både land och språk.

Familjen hade flyttat till Prag och Joel började i internationella skolan i Prag. Det var för tre år sen.

Annons

Snart börjar han sitt fjärde och sista skolår i Prag.
– Första året var hemskt, jag ville flytta hem hur många gånger som helst!
Plötsligt var allting på engelska och kraven blev mycket högre i skolan, minns Joel.

Nu trivs han ypperligt både med skolan och att bo utomlands. I vår tar han studenten.

– Men sen vill jag studera miljö och energi på universitet i Umeå eller Luleå. Eller kanske KTH i Stockholm.

Det var Joels pappa som var orsaken till familjens flytt. Han arbetar på Sandvik och fick erbjudande om jobb i Tjeckien. Familjen pratade igenom det och beslutade sig för att ta chansen att bo utomlands ett tag.

Det som lockade för Joels del var chansen att få lära sig engelska ordentligt. På skolan är det bara engelska som gäller.

– Det är 60 olika nationaliteter på skolan. Där går också tjeckiska elever, men det är elever som kommer från rika familjer. De är trevliga, men lite snobbiga, skrattar Joel.

Joel spelade innebandy hemma i Storvik och det fortsatte han och lillebror Manne med i Prag också. På den vägen plockade de upp lite tjeckiska från lagkompisarna.

– Nu har jag lagt av med innebandyn. Jag hinner inte med, skolan kräver en hel del pluggande.

Han läser sex ämnen – fysik, kemi, engelska, matte, drama och biologi. Det senare ämnet läser han på distans på svenska. Efter diskussioner med skolan fick han till slut göra det.

– Det är mycket pluggande, vi har ett stort test en gång i veckan. Och varje helg har vi i läxa att skriva en uppsats, berättar Joel.

Han är med i skolans fotbollslag och laget tävlar mot andra internationella skollag i Europa.

– Jag har varit med sen vi kom till Prag. Laget har turnerat och spelat i Istanbul, Bukarest, Budapest, Moskva och Warsawa.

Familjen bor i funkishus från 30-talet i Prag. Huset ligger på en höjd och därifrån är det en fantastisk utsikt över hela Prag, som är en fin stad med ett bra uteliv säger han. Ölet är klart bättre än det svenska.

– Ja, vi pratar via msn och flera av dem har varit och hälsat på. Sen åkte vi hem ganska ofta första året.

Han berättar att han fått nya bästa kompisar på skolan. Men eftersom många av eleverna har föräldrar som bara tillfälligt bor och arbetar i Tjeckien är omsättningen stor på skolan.

– Två av mina bästa kompisar där har flyttat nyligen. Den ene reste hem till Florida och den andre till Indien.

– Bra, för nu behöver jag inte tjata mig in på klubbarna längre!

Han tänker vänta med körkort tills han åter bor i Sverige. I Tjeckien får man nämligen inte övningsköra med privatpersoner, bara i körskola.

– Ambitiös, men att jag planerar för mycket och genomför för litet. Och det stämmer. Jag gör timschema över vad jag ska göra efter skolan, men de håller aldrig. Det slutar med att jag gör läxorna tolv på natten!

– Då bor jag utomlands, London kanske. Jag är färdigutbildad och jobbar med miljö- och energifrågor för något företag. Jag har tjej, men inga barn.

Annons