Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joel utbildar sig till det han gillar mest

/
  • Rekordgädda. Joel Jäderholm och hans rekordgädda på 12 kg. Den drog han upp förra vintern på ismete.

Joel Jäderholm från Norrsundet utbildar sig till fiskeguide på Forshaga-akademin i Deje, Värmland. Han har ett år kvar på skolan.

Annons

Var det svårt att välja gymnasieprogram?

– Nej, det var inte så svårt. Jag har alltid velat utbilda mig till guide eller biotopvårdare.

Skolan heter Forshaga Akademin och inriktning sportfiske är en treårig utbildning om vattenmiljö, guidning, båtar och deras underhåll. Specialämnena är till exempel sportfisketurism, vattenvård, sportfiskemetoder, snöskoter- och terrängfordonsutbildning.

Mina favoritämnen är naturligtvis de praktiska fiskena som vi har gjort – ismete, flötestrollat, bottenmetat lake och ål, trollat gädda och lax, pimplat regnbåge.

Vi har varit till Åmål, Storsjö fiskecamp, en del har varit i Tyskland och vi ska även till Fröja i Norge i slutet av tvåan.

De nya människor jag träffade när jag började skolan är de underbaraste på hela jorden, vi är som en familj – bor, lever, äter och tillbringar all tid tillsammans.

Hur kändes det att flytta hemifrån?

– I början var det jobbigt att vara utan familjen, men nu är det bara skönt att bo borta. Det är sällan jag längtar hem numera. Laga mat och städa är inga problem, det gör jag tillsammans med han jag bor med.

Vad innebär 18-årsdagen för dig? Är du vuxen nu?

– Vuxen har jag känt mig sen jag flyttade till Värmland, då lär man sig ta eget ansvar för allt till exempel sköta tvättning, laga mat, ha ett allmänt bra beteenende och sköta skolan.

Vad önskar du dig i present?

Jag önskar mig en dator som jag nu har beställt och så önskar jag mig kläder och pengar till att finansiera vinterns fiske!

Hur långt har du kommit med körkortet?

– Jag har inte börjat med körkort än, vilket jag borde ha gjort för jag är i väldigt stort behov av bil när jag ska frakta fiskegrejer och båtar sen till olika fiskevatten. Ska nog satsa på en intensiv kurs till körkortet.

Vad gör du helst på fritiden? Är det bara fisketävlingar som gäller?

– Här på skolan blir det inte så mycket tävlande utan mer att jaga stor fisk framför allt storgädda, den största jag har tagit är på 12 kilo. Tävlandet blir mer när jag är hemma och på loven. Jag har tagit två SM-silver och ett guld i mete och fler lär det bli får jag hoppas!

Vad blir du arg på?

– När det inte blir som jag har tänkt och när jag har dåliga dagar. När det går dåligt på prov eller jag missar bussar, det är grejer som jag kan bli arg på och då är jag arg nästan hela dagen.

Vad vill du göra efter studenten?

– Förmodligen blir jag guide eller biotopvårdare, men det kan ändra sig många gånger innan studenten är här.

Vad gör du om tio år?

– Jag är miljonär, äger en ö i utanför Australien, 15–20 bilar och privat flyg. Jag jobbar inte utan lever bara livet. Men familj ska man ju ha!

Annons