Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jopie ger aldrig upp

/
  • KÄMPAR PÅ. Jopie Dronkers, kändis i Sandviken för sitt envisa engagemang i sjukvården. Hon vill vara en röst för de äldre som inte själva orkar slåss för sin sjukvård.

Ett par gånger om året far Jopie Dronkers till sitt gamla hemland Holland, träffar syskonen och pratar och gestikulerar litet yvigare än vanligt.
Men att flytta tillbaka dit finns inte i sinnevärlden för Jopie.
– Det är en rikedom att få bo i Sverige. Här finns andrum och utrymme. Och mina barn och barnbarn finns ju här. Jag är svensk med holländska inslag!

Annons

Jopie konstaterar att en fotbollsmatch mellan Holland och Sverige skulle sätta hennes lojalitet på hårda prov. Att välja den ena före den andra, nej det skulle bara inte gå.

Hon heter egentligen Johanna, men det holländska smeknamnet är Jopie.

Jopie var bara sex år när hon kom till Sverige och Jädraås från det krigshärjade Holland. Hon var här för att äta upp sig och det gjorde hon med besked under nio månader. När hon återkom till Rotterdam hade hon glömt språket och drömde bara om den goda maten och fosterföräldrarna Karl och Viran i Sverige. Ett års tjat gav resultat– hon fick återvända till Olssons i Jädraås. Hon blev kvar tills hon var fjorton, då åkte hon till Holland, men vantrivdes och återvände för gott till Sverige.

I Järbo träffade hon sen Göran och de gifte sig och byggde sitt hus i Överbyn där de bodde med barnen. För sju år sen dog hennes Göran och då sålde Jopie huset och flyttade till en lägenhet i Sandviken.

Jopie har genom åren varit reseledare på bussresor i Europa, hon har arbetat med turism här hemma och framför allt under senare år har hon kämpat för sjukhusets överlevnad i Sandviken.

Hon blev aktiv i Centerpartiet och hamnade i landstingspolitiken, men när 73:an, rehab-avdelningen på Sandvikens sjukhus, las ned kastade Jopie in handduken och avgick.

– Den nedläggningen tog nästan knäcken på mig. Att ta bort rehabilitering för äldre är ett sånt resursslöseri, säger Jopie upprört.

Trots att verksamheten vid Sandvikens sjukhus monterats ned bit för bit arbetar Jopie och de övriga i aktionsgruppen Rädda Sandvikens sjukvård envist vidare nu med målet om närsjukhus med röntgen.

– Så länge det finns hopp jobbar jag vidare med det jag tror på, säger Jopie.

Förutom arbetet i aktionsgruppen är hon fortfarande reseledare för bussresor främst till Holland och till Estland. Hon arrangerar nöjesresor för pensionärer, hon är med i en musikgrupp som uppträder rätt ofta.

– Och så har jag Peggy, min trogna vän, som ser till att jag kommer ut morgon och kväll när jag rastar henne, säger Jopie tillgivet.

I morgon kväll blir det nog födelsedagsmiddag på krogen för Jopie. Hennes systers barnbarn driver krog i Rotterdam.

– Här skulle jag aldrig få för mig att gå ut på krogen på kvällen, men i Holland är det inget konstigt med blandade åldrar på krogarna. Syrran och jag går ofta ut på kvällarna och tar oss en öl.

Mer läsning

Annons