Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julia, 100, fixar städningen själv

/
  • EN PIGG 100-ÅRING. Julia Moberg, Jädraås, fyller 100 år i morgon, måndag 24 januari.

Kanske är Julia Moberg Jädraås första 100-åring. Åtminstone kan inte hon själv, född 24 januari 1911, erinra sig att hon hört talas om någon mer bybo som kommit upp i den åldern.

I morgon firar Julia födelsedagen med familj, släkt och vänner.

Annons

Julia bor i egen enplanslägenhet i Jädraås, orten där hon föddes och har bott i hela sitt liv. Fem gånger per dygn får hon besök av hemtjänsten. Städhjälp har hon varannan vecka. Däremellan moppar hon själv golven i bostaden.

– Jag har en långborste med trasa och så tar jag mig runt med rullstolen, förklarar hon enkelt.

Två benbrott vid olika tillfällen har gjort att rullstolen behövs, men Julia kan gå lite med rollator också och tränar en stund varje dag.

Läser tidningen

Julia fyller sina dagar med tidningsläsning och småsysslor i hemmet.

– Dagarna går så fort, säger hon.

Inte sällan får Julia besök av vänner och släktingar och det är lätt att förstå, för att sitta vid köksbordet med henne och dricka kaffe är verkligen trivsamt och roligt. Julia är lättsam och kvick och har ett glatt humör som smittar av sig.

De äldre i Jädraås minns henne från tiden då hon arbetade vid posten i byn. Det gjorde hon mellan 1925 och 1947, först som biträde och de två sista åren som föreståndare.

1947 gifte hon sig med banmästaren Fritz från Oslättfors, som avled 1990. Dottern Inger föddes 1950.

Julia Moberg har under alla år varit medlem i missionsförsamlingen och i unga dar medverkade hon ofta med sitt gitarrspel under mötena.

Stort kalas på måndag

I morgon, måndag, dukas det upp till födelsedagsfest med flera långväga gäster, bland andra dotterdottern Jenny, bosatt i USA, som kommer hela vägen till Jädraås för att fira sin mormor på 100-årsdagen. Dotterdottern Karin reser från Stockholm.

– Det blir smörgåstårta, tårta och kaffe. Jag har ringt runt och bjudit in, berättar Julia som får hjälp av dottern Inger att ordna allt inför kalaset.

Mer läsning

Annons