Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karim samlar på whisky – men gillar inte smaken

/
  • TROGEN FÄRJESTADARE FRÅN GÄVLE. Förra gången tidningen var på besök var det katten Jörgen Jönsson som var i fokus, eftersom han kammade hem titeln Årets lussekatt i Arbetarbladets tävling 2002, men i år var det husse Karim Boudiaf som fick vara huvudperson. Karim, dagen till ära iklädd Färjestadströja, gör ingen hemlighet av att hans hjärta tillhör ett annat hockeylag än hemstadens. Han har till och med namngett katten efter Färjestads lagkapten.  Foto: Britt Mattsson

Gävlebon Karim Boudiaf håller på Färjestad i hockey, men ifråga om whisky är han lokalpatriot och köar varje gång Mackmyra ger ut en ny utgåva. Men det finns ett krux:
– Jag kan inte med whiskysmaken.

Annons

Två katter möter i hallen hemma hos Karim. En av dem är den röde elvakilosbjässen Jörgen Jönsson, årets lussekatt i Arbetarbladets omröstning 2002. Katten har fått namn efter Färjestads lagkapten, förklarar Karim, som trots uppväxten i Gävle har Karlstadslaget som favorit.

– Det började 1981 när AIK och Färjestad var i final. Jag ville inte att AIK skulle vinna, så jag hejade på Färjestad som då tog sitt första SM-guld. När sedan Pekka Lindmark som var stor då gick från Timrå till Färjestad blev jag riktigt fast.

– Jodå, det är viktigt för Gävle att de blir kvar i Elitserien. Brynäs får gärna vinna alla matcher under säsongen men inte när de möter Färjestad, säger Karim och skrattar.

Sport upptar en stor del av Karims fritid. Han dömer innebandy sedan början av 1990-talet och spelade själv tidigare i flera olika lag.

Jobbet som väktare lämnar bara varannan helg ledig och övriga kräver Karims insats som domare. Inte så lätt alla gånger när man har ett hus som ska rustas och en son på snart fyra år.

Karim Boudiaf själv växte upp i Lexe med mamma, pappa och storasyster. Sina vackra namn fick han genom sin algeriske far som fick jobb i Gävle och träffade en Gävletjej. Paret hade redan en biologisk dotter när de genom bekanta fick höra om en föräldralös bebis på ett sjukhus i Algeriet. Bebisen var Karim och han adopterades av sina föräldrar vid tre månaders ålder.

Adoptionen är inget Karim tänker särskilt mycket på. Han har hittills inte varit lockad att resa till Algeriet och se landet där han föddes, men han ser bara positivt på sin egen bakgrund.

– Jag är en färgglad svensk, jag känner mig rik, säger han.

Karim sätter även värde på sina erfarenheter av annorlundaskap. När han var i tioårsåldern bodde familjen under ett par år i Zambia, där Karims mamma jobbade som lärare på svenska skolan.

Känslan av att befinna sig i ett land där man sticker ut är något som fler i trygga Sverige borde vara med om, tycker Karim. Annorlundaskapet hade han upplevt i Sverige, men det blev ännu mer påtagligt då han levde som svensk i Afrika. Att dessutom få se en annan verklighet är nyttigt.

– Det har gjort mig starkare som människa.

Också sonen Jonathan har förändrat Karim. Han har blivit mer vuxen och ansvarstagande, tror han. Alla fritidsintressen är kvar, men det är svårt att hinna ägna lika mycket tid åt dem som förr.

En hobby som inte slukar särskilt mycket tid, bortsett från när det är dags att köa, är samlandet av Mackmyrawhisky.

– När jag hörde talas om den tänkte jag: ”Den måste jag ha!”. Det är kul att den kommer härifrån.

Samlandet är en rolig grej för Karim och en liten investering för framtiden, för han räknar med att flaskorna ska öka i värde.

Och någon risk för att han ska bli sugen och bryta någon av flaskorna finns inte.

– Jag skulle gärna vilja tycka om smaken, men jag vet inte om det går att lära sig.

Mer läsning

Annons