Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlek är Erlings drivkraft

Erling Öhman kom till världen en lappländsk vårnatt utan, som han säger, förutsättningar att leva.
– Barnmorskan kämpade timme efter timme för att få liv i mig. Till slut skrek det lilla barnet och sedan dess har det skrikit! säger den energiske kd-politikern som retat en och annan meningsmotståndare genom åren.

Annons

Erling växte upp i Adak i Malå kommun under mycket knappa förhållanden som nummer två i en barnaskara på sex. Det lilla gruvsamhället låg avsides och det var långt till sjukvården. Barnmorskan som förlöste Erling fick hämtas med timmerfora en mil bort.

Kraften finns kvar

Erling överlevde förlossningen, men astman har ansatt honom hela livet och den har nu lett till sjukdomen KOL som långsamt bryter ned lungorna.

Men om lungorna blivit svagare med åren, så har engagemanget bara vuxit.

– Min mamma var den häftigaste antinazist man kunde hitta och själv blev jag politiskt medveten väldigt tidigt. Jag var nio år när jag ledde min första utomparlamentariska strejk.

Unge Erling tyckte inte att det var rimligt att bara flickorna skulle ha omklädningsrum vid gymnastiken. Strejken ledde till en kompromiss: Varannan termin var förmånen flickornas, varannan pojkarnas. Och så har det fortsatt. Erling har stått upp för det han trott på och aldrig varit rädd för att säga sin mening, även om han har fått mycket ovett och till och med hotats till livet för sina ståndpunkter.

Stadigt förankrad

Vad är det då som driver honom? Jo, en enda sak: Kärleken till livet och hela skapelsen. Med den står han tryggt och stadigt, oavsett om det gäller att debattera miljö, ATP, kärnkraft, inhuman flyktingpolitik eller ”rätten till liv” (aborter). Med den kan han också försvara jakt på skogens djur, eftersom jakten är ett sätt att förvalta skapelsen, som Erling ser det.

– Att sticka ut hakan och stå för en åsikt har ett pris, men jag är demokrat ut i fingerspetsarna och kan aldrig stödja en majoritet som jag tycker har fel, säger han och det var just det som gjorde att han bestämde sig för att lämna socialdemokraterna 1964.

På 1950-talet bodde Erling i Stockholm en tid och pluggade samhällskunskap, politik och teologi på folkhögskola. Samtidigt arbetade han inom pingströrelsen, sida vid sida med den kände pingstpastorn Lewi Pethrus. Liksom Lewi Pethrus var Erling engagerad i gruppen KSA, Kristet samhällsansvar som utgjorde grunden för det kristliga partiet KDS. Inför bildandet satt Erling i valberedningen och var med och övertalade den blivande partiordföranden Birger Ekstedt att ställa upp.

– Ända sedan ungdomen i Adak hade jag kämpat för att bilda ett kristligt parti, berättar Erling som fick se sin dröm gå i uppfyllelse när KDS konstituerades som parti i Stockholm 1964.

Blev kvar i Norrsundet

Längtan norrut tog Erling till en tillfällig predikotjänst i Norrsundet, där han ganska snart träffade sitt livs kärlek Sylvia och bildade familj. Det som skulle bli en parentes på två månader har nu blivit över 50 år.

Vid sidan av engagemanget i parti och föreningsliv har Erling Öhman haft uppdrag i olika specialdomstolar som Stockholms vattendomstol och fastighetsdomstolen i Gävleborg, där han med sin rättframma stil fått en och annan domare och nämndeman att dra efter andan.

Tiden som kommunpolitiker och oppositionsråd i Gävle var rolig och minnesrik.

– Det fanns mycket gemenskap mitt i striden och jag tycker att man alltid måste skilja på sak och person. Än i dag när jag möter gamla s-politiker på stan måste vi krama om varandra och säga: ”Tänk, vilka roliga debatter vi hade!”.

Mer läsning

Annons