Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kent – entreprenören som vill sälja tystnad

/
  • AKTIV MAN. På 60-årsdagen bjuder Kent Bogren in släkt och vänner på kalas i trädgården. I båten eller på vandring finner man annars Kent under lediga dagar. 2005 gick han pilgrimsleden el Camino i Spanien, 80 mil vandring på en månad ”Jag gick helt själv, den mest fantastiska resa jag gjort”.

Att fylla 60 låter hemskt mycket, konstaterar Kent Bogren först, men när han sen börjar räkna upp allt han hunnit med känns tiden plötsligt kort. Författare, byggnadsingenjör, lärare, egen företagare, trebarnsfar, morfar och farfar. Listan kan göras nästan hur lång som helst.
– Det är så roligt med livet, säger Kent Bogren.

Annons

Han växte upp i Orsa och efter en sejour i Bollnäs flyttade han vid 19-års ålder till Gävle. Där träffade han nästan direkt blivande hustrun Irene.

– Det var inte riktigt vad jag tänkt mig eftersom jag såg fram emot att ”leva livet” men den ”missen” har jag aldrig ångrat, berättar han.

I Gävle utbildade han sig till byggnadsingenjör men fann en byggbransch som inte anställde. Då styrde Kent Bogren om och utnyttjade sitt fotointresse för att skaffa jobb i en fotobutik i Sandviken.

1977 flyttade familjen till Jädraås. En perfekt uppväxtmiljö för barnen och det djupa naturintresset. Två år styrde Kent ännu en gång om sitt liv när han började på lärarhögskolan. Han fick sen jobb som matte- och no-lärare på Hedängsskolan i Storvik.

– Jag trivdes bra som lärare och hade varit kvar om jag inte startat Tjäder Läder.

Startade Tjäder Läder

Tjäder Läder är resultatet av att friluftsmänniskan i Kent inte tyckte att den utrustning som fanns var tillräcklig.

– Jag är naturfreak och var trött på att allt var i nylon så jag sydde en ryggsäck i läder.

Ryggsäcken ledde till beställningar från vänner och bekanta och efterfrågan ökade så mycket att han till slut startade företaget Tjäder Läder.

Efter några tuffa och stressiga år som egenföretagare och lärare samtidigt slutade han helt i skolan för att ägna sig åt Tjäder Läder. Det dröjde dock inte länge innan Kent ville tillbaka till skolan. Skolan var enligt honom i behov av förändring och den ville han genomgöra.

Flyttade till Ockelbo 1998

1998 sålde han företaget och familjen flyttade till Ockelbo där hustrun Irene jobbade som näringslivschef.

– Vi stannar i Ockelbo nåt år sa vi, men vi trivs så himla bra här, säger han tolv år senare.

Sedan tio år tillbaka jobbar Kent Bogren på Region Gävleborg (tidigare kommunförbundet) med lärande och arbetsmarknad. Han har aldrig tidigare varit så länge på en arbetsplats men trivs bra och har inga planer på att byta jobb. Men entreprenör som han är håller han vid sidan av på att starta upp ett företag som ska sälja tystnad och ensamhet.

– Vi har köpt en eremitstuga i skogen som vi hyr ut till den som vill komma bort, berättar han.

Idrott och båt

På fritiden har idrotterna avlöst varandra: längdåkning, orientering, cykel, golf, bågskytte och det senaste intresset är segling och Kent är inne på sin tredje båt, en där familjen får plats.

– Tack vare att jag är så nyfiken har jag varit nybörjare jämt.

I dag firar han med trädgårdskalas tillsammans med släkt och vänner. Inför 60-årsdagen bjöd Irene sin man på en resa till Turkiet, två pass yoga om dagen passade den aktive Kent bra.

– Visst kan jag ligga stilla, men inte en hel vecka...

Mer läsning

Annons