Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagkaptenen blir myndig

/
  • Hockey på vintern, fotboll på sommaren. Beatrice Söderblom från Hedesunda föredrar lagsporter. Under gymnasietiden har hon burit Malungs färger och före det tillhörde hon Brynäs IF:s damer.

Mitt under träningen började hjärtat rusa. Hockeyspelaren Beatrice Söderblom blev yr och det svartnade för ögonen. Det hon hade drabbats av liknade en hjärtinfarkt.

– Jag har gått igenom jättemånga utredningar, men det verkar inte vara något fel. I dag är jag pigg och känner mig lugn, berättar hon.

Annons

Beatrice går tredje året på Malungs hockeygymnasium. ”Gör det som du tycker är roligt” var mammas råd inför gymnasievalet och då var det ingen tvekan om vad Beatrice skulle välja. Samtidigt var det med blandade känslor som hon flyttade hemifrån bara 15 år gammal.

– När jag kom hit första dagen sa jag till mamma: ”vänd bilen, jag vill inte gå här”. Men jag fick vänner direkt och nu vet jag inte riktigt hur jag ska kunna flytta härifrån och lämna alla bra kompisar.

Hockeyn kom in tidigt i Beatrices liv. Storebror Hampus spelade och familjen bodde precis intill Hedesundas hockeyplan. Beatrice började spela i Hedesunda IF:s Björnligan som sjuåring och länge tränade hon bara med killar.

– Jag måste tjata på mamma och pappa innan jag fick börja. De tyckte nog inte att en tjej skulle spela hockey...

Men snart fick de se att Beatrices intresse var genuint och att hon hade talang. När hon var tolv togs hon in i Brynäs IF:s flicklag och redan i sjuan blev det en plats i damlaget.

– I dag tycker mamma att det är jätteroligt att jag håller på. Hon ser ju hur kul jag tycker att det är, säger Beatrice.

– Pappa tycker också att det är kul, fast han är inte så insatt. Han tycker nog att det vore bättre om alla hade en varsin puck...

Beatrice spelar med Malungs damlag i division ett sedan tre år.

– Jag har avancerat för varje år. Första året var jag etta i utvisningsligan, andra året spelade jag med den femma som gjorde flest poäng och i år är jag lagkapten!

Beatrice drömmer om OS och en plats i landslaget. Hon har redan varit på landslagsläger, men på grund hjärtproblemet förra året missade hon en del och det dröjer nog till 2014 innan OS kan bli aktuellt för hennes del.

Vad det blir efter gymnasiet vet hon inte ännu; kanske stannar hon i Malung, kanske flyttar hon tillbaka till Gävle och Brynäs IF.

– Eller så kanske jag testar ett annat lag. Vi får se var jag hamnar.

Direkt efter studenten har hon i alla fall helt andra planer. Beatrice beskriver sig själv som en riktig djurmänniska och just nu håller hon på att spara ihop pengar till en safariresa till Sydafrika.

– Jag vill resa dit för att få se en annan sida av livet. Jag tror att det kan vara nyttigt för oss här, vi som mår dåligt om vi får slut på mjölken hemma...

 

 

Mer läsning

Annons