Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena fascineras av struliga ungar

/
  • Lena Brodin kör nercabbat så länge vädret tillåter det i sin lilla japanska sportbil.

För fem år sen höll Lena Brodin på att förlora jobbet. Då blev det folkstorm i Sandviken. Hon räddades kvar.
Nu är hon på väg att själv kliva av sitt älskade jobb som brottsförebyggare. En politisk omorganisation har gjort att hon tappat sugen.

Annons

– Jag vet inte om jag orkar satsa och bygga upp verksamheten på nytt, igen, suckar Lena som är synnerligen välkänd i såväl Sandviken och Hofors som i övriga landet.

– Jag är nog den som hållit på längst med det här i Sverige.

Det har gjort att Lena nu aktivt söker jobb, hon kan tänka sig att jobba i Stockholm och veckopendla. Redan i dag reser hon mycket och föreläser.

– Jag har alltid hållit på med ungar som behövt extra stöd, konstaterar Lena när hon ser bakåt på arbetslivet.

Lena känner sitt Sandviken utan och innan, uppväxt som hon är i Norrsätra och Björksätra. Efter studenten hade hon flera tillfälliga jobb inom skolan och barnomsorgen. Så småningom utbildade hon sig till barnskötare och socialpedagog.

– Jag är fascinerad av struliga ungar, för många av dem har sån överlevnadstalang. Det är egentligen inte så mycket man behöver göra, det räcker långt med att lyssna och förmana ibland, säger Lena och får det att låta så enkelt.

Men hon har en naturlig pondus och konstaterar krasst att hon både hörs och syns.

– Jag har lång stubin i jobbet, men väldigt kort hemma! skrattar hon.

Hon konstaterar att många av strulputtarna har vuxit upp och blivit såväl arbetsledare som egenföretagare.

En stor del av arbetstiden går till att prata med elever, skolpersonal och föräldrar om att förebygga mobbning, hot och våld och konflikthantering.

– Kamratstödjarna i skolorna är mina bästa kontakter. De ser och hör vad som pågår.

Är ungdomar bråkigare och oroligare nu för tiden?

– Ungdomar ska vara oroliga och göra uppror, det hör till, säger Lena med viss skärpa. Det är inte fler brott som begås i dag, det är bara annorlunda brott, som nätmobbning. Ungdomarna tror att de är anonyma bakom datorn och vräker ur sig både det ena och det andra på nätet om lärare och elever.

Kilona har rasat

För åtta veckor sen hände det som Lena väntat på i två år, hon blev äntligen magsäcksopererad. Sen dess äter hon små matportioner fem gånger om dagen och kilona har rasat.

– Sedan i julas har jag gått ned 20 kilo, men det kommer nog att försvinna ytterligare 30. Det här är det bästa jag har gjort, jag mår så bra, säger Lena och ler.

Hon har alltid haft problem med vikten trots att hon jämt har tränat och spelat handboll, fotboll och bandy under årens lopp. Hon var med och startade SAIK:s första dambandylag och spelade i laget tills hon var 35 år.

Nu ser hon fram emot att börja styrketräna och gå på spinning. Och förnya garderoben!

I dag hoppas hon att det blir en rolig dag med mycket folk och fest och prat.

– Jag älskar fest och att umgås. Den bästa presenten är om folk bara dyker upp. Vi ska ha festen i nybyggda garaget.

Mer läsning

Annons