Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linnéa stavar mot elitåkning

/
  • pluggar i Järpen. Linnéa Kastemyr älskar att träna skidåkning, hon går på skidgymnasium i Järpen.

Linnéa Kastemyr går på skidgymnasium i Järpen och är helt inställd på att träna och tävla i längdskidåkning.

Annons

– Den innebär inte så mycket för mig mer än att jag får ta körkort. Eftersom jag har bott hemifrån i 1,5 år känner jag mig lite vuxen, men samtidigt känner jag mig inte redo för vuxenlivet än.

– Valet att jag skulle gå i Järpen var enkelt, mina två brorsor har gått här, och jag har haft som mål att komma in här. Jag är riktigt nöjd med mitt val, tror jag inte har kunnat ha det bättre någon annanstans med träning (har riktigt fina träningsförhållanden), tränare, skola och vänner.

– Vilket program jag skulle gå var ett svårare val. Eftersom jag inte vet vad jag vill bli när jag bli stor är det svårt att bestämma sig.

– Alla som går längd läser tillsammans i ettan och tvåan så vi behöver inte välja innan trean, men just nu lutar det mot natur. Vi går fyra år på gymnasiet i stället för tre för att kunna träna halva tiden.

– Det var med blandade känslor jag flyttade hit. Hade länge haft som mål att komma in här så jag var inställd på att flytta. Men samtidigt var det stort att flytta 50 mil från familj och vänner. Det jobbigaste är att det tar sån lång tid att åka hem, vilket gör att jag inte kommer hem så ofta.

– Min träning tar upp väldigt mycket tid. Jag hade som mål att träna 450 timmar i år, men på grund av skada kommer jag inte att kunna uppnå det. Men när jag är frisk och hel tränar jag i snitt tio timmar i veckan.

– Vi tränar varje eftermiddag på skoltid, sen har vi även träning innan skolan och på kvällen en gång i veckan plus att vi tränar själva på helgerna också.

– Den lilla fritid som blir kvar umgås jag med vännerna här.

– Jag har skrivit in mig på körskolan och börjat läsa teori. Jag har kört en hel del hemma och har bestämt mig för att börja ta lektioner snart här uppe.

– Jag vill fortsätta med skidorna, kanske gå skiduniversitetet i Östersund eller något liknande, så jag kan utbilda mig samtidigt som jag kan träna skidor på en hög nivå.

– Choklad är en stor favorit.

– Umgås med vännerna och träna.

– Jag hoppas att jag fortfarande åker skidor på en hög nivå samtidigt som jag har skaffat mig en bra utbildning. Jag bor antagligen kvar här uppe någonstans (till exempel Östersund) om jag fortsätter med skidorna. Annars har jag nog flyttat hem till Uppland igen för att vara närmare familjen.

Annons