Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Livet börjar på riktigt när vi kan återvända till Irak”

/
  • VILL HEM IGEN. Roshen Nashat har bott i Gävle i åtta år och drömmer om att med sin familj en dag kunna flytta hem till Irak igen.

– Det känns som om mitt liv här är en dekor. Mitt och familjens liv börjar på riktigt när vi kan återvända till Irak, säger Roshen Nashat.
Där vill hon bo i ett eget hus och då blir livet meningsfullt igen.

Annons

Roshen och hennes familj kom till Sverige i omgångar. Först anlände hennes man Saad Hilow, en regimkritisk konstnär som måste fly landet. Med hjälp av människosmugglare tog Roshen sig ut ur Irak och kom till Sverige 2002.

– Men när vi skulle ta hit våra två söner så invaderade amerikanarna Irak och vi förlorade kontakten med barnen. Under några månader visste jag inte om de levde eller inte.

Roshen suckar när hon berättar.

Hos farfar

Först när hon åter fått kontakt med sina pojkar och de var oskadda lättade trycket över bröstet och hon kunde börja andas igen. Barnens farfar hade tagit hand om barnen. Det tog över ett år innan Zin och Hussam kunde komma till Sverige och Gävle.

– Än i dag när det händer något kan jag känna samma förlamande känsla och fortfarande kan jag vakna mitt i natten och kolla att barnen är här och sover.

Lärare och tolk

Familjen bor i en lägenhet på Öster, barnen går i skolan och övar och tävlar i kampsport på fritiden. Roshen är utbildad tolk och arbetar även som lärarvikarie i arabiska, men också i matte och engelska.

– Under mina åtta år i Sverige har jag aldrig varit utanför Gävle, säger Roshen och skrattar. Gävle räcker för mig, här känner jag mig trygg och hemma.

Sönerna drivkraften

Hennes söner var den starkaste drivkraften när hon lärde sig svenska. För deras skull ville hon behärska språket.

– Jag jobbade i en affär och läste samtidigt svenska. Innehavaren var irakier och när jag inte förstod nåt svenskt ord kunde jag fråga honom. Kanske har jag ärvt min pappas språksinne, han kunde tolv språk.

Trygg uppväxt i Bagdad

Hon hade en trygg uppväxt i Bagdad med tre bröder och två systrar. Hon utbildade sig till programmerare. Saad träffade hon när hon var 17 år och han 19 år. De gifte sig när hon var 21 år och de flyttade in hos Saads föräldrar.

Har mycket jobb

Hennes nuvarande liv i Gävle är fyllt till brädden med jobb, barnen och Islamiska föreningen. Hon är talesman för föreningen och varje lördag och söndag tillbringar familjen många timmar i föreningslokalen där Roshen undervisar i arabiska och arabisk kultur för barn och ungdomar.

– Det är viktigt att Zin och Hussam vet varifrån de kommer och att de kan språket. Vi ger dem mycket stöd och det är viktigt att de lyckas i skolan, säger Roshen.

Vill blir förskollärare

För två år sen var hela familjen i Irak och hälsade på, och Roshens dröm är att plugga till förskollärare och en dag öppna ett dagis i hemlandet.

Hur tror du att ditt liv ser ut om tio år?

– Kanske har jag barnbarn. Jag hoppas att vi har byggt vårt eget hus i Irak och jag vill ha tid tillsammans med min mamma innan hon dör.

Mer läsning

Annons