Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovisa dansar sig gärna genom livet

/

För Lovisa Perman är dansen huvudsaken i hennes liv och därför sökte hon till Folkuniversitetets gymnasium i Linköping.

Annons

Var det svårt att välja gymnasieprogram?

– För mig var det ett enkelt val. Jag visste att jag ville hålla på med dansen. Att det skulle bli Linköping var inget jag planerande från början. Jag sökte först estet/dans på Vasa, men kom sen i kontakt med Folkuniversitetes gymnasium med det specialutformade dansprogrammet.

Det speciella är att vi läser kurser som gynnar oss som dansare, men även om vi vill söka till högskola eller universitet. Vi läser också dubbelt så mycket dansämnen som estetiska programmet gör. Jag är väldigt glad över att jag valde som jag gjorde. Även om jag saknar mina vänner ibland.

Hur kändes det att flytta hemifrån?

– Jag flyttade till Linköping när jag var femton. Visst var det läskigt, men samtidigt kändes det så himla roligt! Jag har alltid gillat att laga mat och är faktiskt ganska bra på det, och städa har jag alltid tyckt varit roligt. Men ibland vill man gärna att disken ska diska sig själv.

Hemlängtan finns ibland mer eller mindre. Speciellt efter mammas mat, mina syskon och vänner.

Vad gör du helst på fritiden?

– Mitt liv här i Linköping är väldigt fokuserat på dansen så dansar jag mest hela tiden. Men annars tycker jag om att äta och fika med mina vänner.

Hur ska du fira födelsedagen?

– Eftersom jag går i skolan och jobbar i dag blir den inte allt för spännande. En fika med mina vänner har i alla fall planerats in.

Min dator har gått sönder så en ny sådan skulle vara behövlig. Annars önskar jag mig inget speciellt.

Blir du vuxen nu?

– Att fylla arton är både skrämmande och roligt. Att få vara helt oberoende av någon annan är rätt coolt. Men sen när det kommer till allt ansvar känner jag mig fortfarande väldig liten.

Vad vill du göra efter studenten?

– Livet efter studenten är ett stort frågetecken. Just nu vill jag fortsätta vidareutveckla mig inom dansen och söka dansskolor i Sverige, men också utomlands. Att en dag kunna leva på min dans är en stor dröm.

Men med tanke på skaderisken så finns det en tanke om att bli psykolog också.

Är du en godisråtta?

Jag är en stor godisråtta, en riktig chokladtjej. Fast jag räknar inte choklad som godis utan mer som något livsnödvändigt

Vad blir du arg på?

– Jag klarar inte av att misslyckas. Så jag blir oftast arg på mig själv.

Vad gör du om tio år?

– Det beror så mycket på hur min kropp mår och vad som händer efter studenten. Men jag vet att om tio år kommer fortfarande dansen vara min stora passion.

Mer läsning

Annons