Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Man kan alltid blir bättre”

/
  • I TAKT MED SIN ÅLDER. Inte förrän Petter Diamant var 26 gav han efter för sitt kall: musiken. Nu, vid 30, är han en erkänt skicklig och etablerad trumslagare. ”Det är nu jag börjar göra riktigt bra saker, både musikaliskt och privat.”

Petter Diamant låter som ett påhittat artistnamn.
Vilket delvis stämmer. Petter är artist och namnet är taget. Men inte av honom själv.

Annons

– Det var en speleman runt Furudal som tog det någon gång under 1800-talet. De håller på och gräver lite i det där, grunnar Petter.

Spelemannen är omnämnd i boken ”Spelemän från Rättvik”. Hans moderna ättling i Gävle är också ofta omnämnd i tryck. Petter Diamant är en erkänt skicklig musiker och trumslagare. Men själv tycker han att det alltid går att bli bättre.

– Jag kan minnas varje slag under en spelning och vet exakt varför vissa av dem blir fel, de lagras i huvudet: ”Fan, nu missade jag det där”. Jag är aldrig bättre än det senaste giget. Men ibland bara flyter det, när man sätter snygga grejer, svåra saker, utan vidare.

Går att nöta in

De komplicerade mönster och tempon som en trumslagare har att lära sig kan man nöta in och på sätt utvecklas tekniskt. Svårare är att vara stark mentalt och inte fastna i självkritiken.

– Jag trodde som många andra att skickligheten skulle komma av sig själv om man har lite talang. Hade jag ägnat de 15 första åren åt att öva mer skulle jag vara på en annan nivå i dag.

Trummat sedan fyran

Petter har spelat trummor sedan fjärde klass. Men det var först i nian han fick en ”riktig” trumlärare, Martin Lövgren som han senare hade på Vasas jazzlinje också.

– Det var så skönt. Det handlade inte om att visa att man kunde läxan, jag började tänka musik också. Vi kunde sitta och prata hela lektionen och det kunde ge mer än att spela just då.

Kollar Youtube

– Nu har jag mina lärare på Youtube, ler Petter. Där kollar jag nästan varje dag hur andra gör. Det finns alltid de som är bättre, eller har samma problem som jag.

Petter Diamant har läst statsvetenskap och är särskilt intresserad av Sovjettiden. Hans farmor var professor i slaviska språk och redan 1987 hälsade Petter på henne i Moskva.

– Hon hade så många böcker om Sovjet i sina hyllor och särskilt en såg så spännande ut. Den hade illröd rygg som det stod ”KGB” på.

Har mystid

Efter en ruskigt intensiv sommar ser hösten lugnare ut för Petter Diamant. Spelschemat är inte så tajt och han kan ta igen mystid med familjen. Och ägna sig åt studiobygget på Södra Skeppsbron i Gävle.

– Det kanske är lite knäppt, när de flesta lägger ned eller krymper sina studios och låter datorn göra allt jobb. Men lokalen är så cool, och här kommer banden att få plats, säger Petter och ser sig förväntansfullt omkring i byggbråten.

Mer läsning

Annons