Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margrét förverkligaralla sina drömmar

/
  • SNYGG PÅ JOBBET. Margrét Gudmundsdóttir Hedkvist har erfarenhet av både fiskfabrik och stimmiga skolmiljöer, men till nya jobbet går hon välsminkad i kjol och höga klackar. ”Vi har klädkod här och måste vara kvinnliga och snygga hela dagarna, men det mår man inte illa av inte, säger Margrét, numera fristående hudvårdskonsult vid ett amerikanskt skönhetsvårdsföretag.  Foto: Britt Mattsson

Margrét Gudmundsdóttir Hedkvist är inte rädd för att ta i. Ett typiskt isländskt drag, enligt henne själv.


– Har man skottat salt i fiskfabriken är det inte mycket annat som är tungt, säger hon.

Annons

Isländska Margrét flyttade till Sverige som 22-åring. Kärleken förde henne från det lilla fiskesamhället Neskaupstadur på Islands ostkust till Ljusne i Hälsingland.

– Den enda svenska jag hade läst var serien ”Kalle och Hobbe”, berättar hon på alldeles felfri svenska. Att hennes modersmål är isländska är svårt att gissa.

– Jag har lätt för språk. Folk brukar säga att det inte hörs var jag kommer ifrån, men när jag är trött kan jag tappa koncentrationen och då märks det.

Margrét hade en trygg barndom i det lilla samhället som är helt uppbyggt kring sjukhuset och fiskfabriken med sina trålare. När sillen gick till var det hektiskt på fabriken. Under en period i slutet av 1980-talet var nästan en fjärdedel av de anställda svenskar. Mats från Ljusne och Margrét, som då jobbade i fiskrenseriet, träffades på jobbet och blev ett par.

Efter tre år flyttade de till Ljusne, ett samhälle ungefär lika stort som Margréts hemort. Men det var mer än bruksmentaliteten som kändes annorlunda. Plötsligt hade Margrét ingenting att göra, hon som var van att jobba tolv timmar om dygnet vissa tider.

– Det var den största chocken för mig som verkligen ville jobba.

Efter några år med flera kurser i svenska och diverse ströjobb separerade Margrét och flyttade med sin son till Söderhamn, där hon gick en utbildning i el- och teleteknik för kvinnor. Margrét fick jobb på Ericsson, på en mansdominerad avdelning med tunga arbetsuppgifter. Inga problem för energiska Margrét.

– Jag trivdes jättebra. Det var raka rör och inga krusiduller och det gillar jag. Men jobbet var osäkert och inget att satsa på i längden.

Margrét sa upp sig och började målmedvetet att arbeta på att förverkliga sin dröm: att läsa på universitet.

Efter komvux, fler ströjobb och högskoleprov kom hon in på studie- och yrkesvägledarutbildningen i Umeå.

Under studietiden träffade Margrét sitt livs kärlek, Gävlebon Mats, och 2004 flyttade hon till Gävle. Så småningom fick hon praktik och senare anställning på IV-programmet i Sandviken.

Drömmen om en högskoleutbildning blev sann, men vid sidan av olika jobb inom skolan sökte Margrét nya utmaningar inom en helt annan bransch: hud- och skönhetsvård.

En annan livsdröm, att driva eget företag, återuppväcktes och när Margréts lärlingsprojektjobb på Polhemsskolan tog slut i julas sadlade hon om igen, trots sitt stora engagemang för elever med svårigheter.

Nu planerar hon egen verksamhet inom Mary Kay, ett amerikanskt hudvårdsföretag, och hoppas starta i mars.

– Jag brinner för att arbeta med barn och ungdomar som behöver stöd och ett annat alternativ, men skolan är hämmande med långa beslutsprocesser. Här blir jag min egen boss och det passar mig ypperligt.

– Ja, men precis som i skolan jobbar jag med vägledning. Och här finns stora utvecklingsmöjligheter för en arbetsmyra som jag.

Mer läsning

Annons