Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria bytte hästsadeln mot traktorhytten

/
  • I TIDEN. Maria Sedvall, 17 år, sadlade om från hästryggen till traktorn. Hon är en tjej med stort intresse för lantbruk och berättar med inlevelse om varför man testar hökorvar i stället för höbalar vid årets skörd. ”Det blir mindre plast och billigare” säger hon.

Allt fler tjejer hoppar av hästsadeln och sätter sig i traktorn. Många söker till lantbruksutbildningar med ett mål: att bli bonde.
Hedesundatjejen Maria Sedvall, 17 år, är en av dem.
– Jag hoppas att jag börjar som avbytare i en ladugård, säger hon.

Annons

Lundsbackens gård i Hedesunda är Maria Sedvalls hem, men även platsen där hon sommarjobbar.

Hon hjälper till med de 65 korna som är för ekologisk köttproduktion och hon hjälper pappa Erik med att bärga ensilage och hö. Snart är det dags för den andra spannmålsskörden. Maria trivs bäst i traktorhytten, helst med cd-spelaren på hög volym och då lyssnar hon på dansband och country.

– Jag älskar att dansa, säger hon.

Maskinparken på gården är ny. Men det behövs eftersom familjen har närmare 400 hektar med skog, bete och odlingsmark. Båda bröderna bor på gården, den äldre är snickare och den yngre vill syssla med skogsentreprenad. Mamma Anneli har flyttat till Gävle.

– Men hon har peppat mig mycket i mitt val att bli jordbrukare. Mamma har också varit hästtjej och har nu en hund.

Maria har ridit nästan hela livet. Men nu är det mer ett intresse och hon vill jobba som bonde. Det är hon inte ensam om. Statistik från naturbruksgymnasierna visar att flest tjejer finns på hästutbildningarna. Men den visar också att andelen tjejer som väljer jordbruksinriktning har ökat med 30 procent på tio år.

Ur årets avgångsklasser från naturbruksgymnasierna var två tredjedelar tjejer, av dem som gick jordbruksinriktning var det fyra av tio elever.

– Det är svårare att få jobb inom hästnäringen. Jordbruk är en bredare utbildning, säger Maria.

På måndag packar Maria väskan, då väntar årskurs två vid Nytorps naturbruksgymnasium utanför Arbrå. Det var här hon träffade kärleken Joel Ekström. Hans föräldrar har en gård i Holmsveden, Hälsingland. De satar på mjölkkor.

– Vi kommer nog att hålla till i Hälsingland i framtiden. Jag gillar naturen där och många av mammas släktingar bor där, säger Maria.

Under sommaren har hon även jobbat med att köra torvmaskin. Men blöta juli gjorde att det bara blev sex pass.

– Jag trivs mycket bra i skolan och med utbildningen. Nästa år ska vi göra praktik, då vill jag vara på en mjölkgård och lära mig mer.

Det är ett farligt yrke Maria Sedvall ger sin in i. Mångdubbelt fler skadas eller dödas inom skogs- och jordbruket än genomsnittet för övriga yrken visar statistik från Lantbrukarnas Riksförbund.

– Det är lite farligt. Jag är uppmärksam när jag går in till tjurarna. Sedan får man se upp med maskinerna, till exempel så kan kläderna fastna i kraftuttagsaxeln, säger hon.

Men kärleken till traktorer och livet på landet övervinner det mesta.

Annons