Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria firar med änglarna

/
  • STARK I SIN TRO. Maria Stjerndorff kan inte tänka sig en värld där Gud inte finns, men hon understryker att kristen tro inte betyder att man går ett helt bekymmersfritt liv till mötes. ”Orden i sången ’Du måste finnas’ ur ’Kristina från Duvemåla’ sammanfattar min tro bra”, säger Maria.

En liten ängel dinglar i en snodd från komminister Maria Stjerndorffs mobiltelefon. En ännu mindre sitter i en kedja runt hennes hals.
– Jag är väldigt förtjust i änglar, men hur förtjust jag än är så har jag ingen önskan om att vi människor ska vara som de. Till skillnad från änglarna har Gud gett oss en fri vilja.

Annons

Maria myser åt sammanträffandet att hennes 40-årsdag infaller just på söndag, då ärkeängeln Mikael firas med en egen högtid. Mikael, änglarnas ängel som står Gud närmast och leder kampen mot den fallne ängeln Lucifer, som det berättas om i Uppenbarelseboken.

Vägledd av Gud precis som änglarna men med friheten att välja kom pastorsadjunkten Maria från Uppsala till Sandviken 1998.

– Jag växte upp i Uppsala och var väldigt tydlig med att jag ville någon annanstans. Jag hade haft en lång praktikperiod i Sandviken och kände att det var ett bra ställe att vara på.

Valet var lämpligt, eftersom maken Peter, prästvigd några år före, redan hade anställning i Tomas församling i Gävle.

Maria och Peter träffades på en teologbal i Uppsala 1992 och efter en tid, när Maria hade bestämt sig för att han var en kille att satsa på, bjöd hon hem honom på traditionell uppsaliensisk frukost på Valborgsmässoaftonen 1993...

– En och en halv månad senare friade han och sommaren därpå gifte vi oss.

Att vara prästpar har flera fördelar, tycker Maria.

– Vi har en väldigt stor förståelse för varandras situation och har alltid någon att bolla idéer med. Men Peter och jag har medvetet valt att inte jobba i samma församling.

Sin första fasta anställning hade Maria i Valbo församling, där hon tjänstgjorde i tre år. Efter en period av barnledighet blev Maria församling Marias församling. Nu, efter åtta år som komminister i Sätra, söker hon sig tillbaka till Valbo.

– Peter och jag sökte utlandstjänst i New York och jag sa upp mig innan jag visste om vi hade fått jobbet. Det där satte igång en process inom mig, förklarar Maria.

Nu fick de inte jobbet den här gången, så kanske var det inte meningen att paret skulle jobba tillsammans nu heller...

Både Peter och Maria lever till stor del i de församlingar där de verkar också när de är lediga. På fritiden går Maria på högmässan så ofta hon kan och besöker också kyrkan för att få göra något av det bästa hon vet, att sjunga i kör. Hon berättar lyckligt om Mariakörens konsert med Py Bäckman nyligen som fyllde kyrkan till sista plats.

– En jättehärlig upplevelse! säger Maria som samtidigt njuter av den lite äldre kyrkliga repertoaren som hon tar del av genom Staffanskören.

De tre barnen har förstås fått hänga med mamma och pappa till kyrkan genom åren.

– De är inte så jätteintresserade av att sitta på högmässan och har väl tidigare mest bedömt kyrkorna efter hur bra lekrum de hade, säger Maria.

– Men av respekt för det vi jobbar med har vi sagt att de i alla fall ska konfirmationsläsa. Sedan får de bestämma själva om de vill gå på den avslutande gudstjänsten.

Marias egen tro har följt henne ända från åren i Kyrkans ungdom.

– Jag har varit oerhört lyckligt lottad i mitt liv, även om stunder av sorg funnits. Ändå har jag en stark tilltro till att jag aldrig skulle släppa Gudstron även om livet skulle drabba mig hårt.

Mer läsning

Annons