Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Musiken är allt, den är mitt liv”

/
  • LIVET ÄR SÅNG. Musikstuderande Erika Jansson lever för sången och musiken och lyssnar på allt från metal till folkvisor. Största favoriten är Lars Winnerbäck. När hon själv sjunger väljer hon gärna Cyndi Laupers ”Time after time”.Foto: David Holmqvist

Erika Jansson tvekade inte en sekund inför gymnasievalet.

– Jag har sjungit sedan jag var liten. Musiken är allt, den är mitt liv.

Annons

Erika gick med i sånggruppen Shalom i Sandvikens kyrka som femåring. Därefter började hon sjunga med Kulturskolans kör, något hon fortsatt med ända upp i gymnasiet, där körsång även finns på schemat. Tre gånger i veckan tar Erika sånglektioner.

– Jag vill bredda mig så mycket som möjligt och har sjungit på både klassiskt och jazz. Väldigt svårt men roligt att prova på.

Erika väljer populärmusiken i första hand. När Radio Gävleborg sände live från Hammargymnasiet i våras stod hon och hennes kompisar på scenen och sjöng Abbas ”Super Trouper”. I somras sjöng hon Sonja Aldéns ”Du är allt” solo på ett bröllop. Hon är självlärd på piano och gitarr och har så smått börjat skriva egna låtar.

Under gymnasietiden har Erika utvecklat sin röst och ökat sitt omfång. Hon har ett nyväckt intresse för ljudteknik och pluggar även ämnen som arrangering och komposition samt gehörs- och musiklära. Projektarbetet gör Erika tillsammans med två kompisar i skolensemblen.

– I projektarbetet ingår att spela in en skiva och sätta upp en konsert. Vi har inte riktigt bestämt vad vi ska göra men satsar väl på att få skivan klar till jul eller början av nästa år.

Den fria, skapande delen av skolarbetet passar Erika, som har mer besvär med teoretiska ämnen.

– Jag har alltid haft det trassligt i skolan och svårt att koncentrera mig och få läxorna gjorda. I högstadiet, när strukturen försvann och vi måste ta mer ansvar för studierna, blev problemen värre och värre, berättar hon.

Efter ettan mådde Erika så dåligt att familjen sökte hjälp hos barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, där hon gick hela förra hösten. I januari kom läkarens besked: Erika har ADD, en diagnos liknande ADHD.

– ADD är vanligt men svårt att upptäcka, eftersom hyperaktiviteten som är typisk för ADHD saknas. Det var mer eller mindre en slump att det togs upp i mitt fall, berättar Erika, som nu får hjälp med att hitta metoder som ska ge mer struktur åt vardagen, så att hon kan koncentrera sig på sina uppgifter.

– Det kändes konstigt och overkligt att få diagnosen, men samtidigt är det skönt att ha en förklaring till att jag har haft det så trassligt.

I vår tar Erika studenten och hon har redan börjat undersöka tänkbara möjligheter till fortsatta musikstudier. Kulturamas utbildning i Stockholm verkar lockande eller kanske den vid Bollnäs folkhögskola, men allra helst vill hon nog plugga utomlands, i England eller Italien.

– Förhoppningsvis har jag en karriär inom musiken. Och om jag får drömma lite, så är jag ute på världsturné!

Mer läsning

Annons