Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När solen går ned – slår hungern till

/
  • Varje middag under ramadan är värt att fira. På bild är Hadi Khatouari, frun Aicha, dottern Salma, syster Fatima, och fruns syster Saida.
  • Klockan var kvart över tio när familjen fick slå sig ner vid bordet. Hungern slog till samtidigt som solen gick ned.
  • Saida och Aicha gör här degknyten. Att inte få provsmaka maten när magen hungrar är jobbigt men de är vana. Kvällens festmåltid tog tre timmar att laga.

Det är bara minuter kvar innan solen går ned. Matlukten känns ut på gatan. Kvinnorna har stått i köket i tre timmar och Hadi står ute vid grillen. Jag skulle tro att hungern hade tagit över och humöret vara nere på noll efter att inte ha ätit på 21 timmar – men de mår bättre än någonsin.

Annons

Ramadanmånaden befinner sig i årets slutskede, i morgon – eller på lördag beroende på när nästa månads ny- måne är synlig – firar muslimerna att fastan är över med årets fest: Eid al-Fitr. Men om familjen Khatouari fick välja skulle inte ramadan ta slut.

Hadi bjöd in Arbetarbladet till en av årets sista Ramadanmiddagar, och en av månadens 30 familjefester. Han, precis som många andra muslimer, blir ofta tillfrågade vad meningen är med att fasta. Han ville berätta för att lyfta förståelsen och respekten gentemot främmande normer och religioner.

– Respekterar man varandra kan man komma hur långt som helst.

Det är en timme kvar innan solen går ner och maten serveras. Medan den marockanska festmåltiden tillagas i köket av Hadis fru Aicha, syster Fatima och fruns syster Saida, och barnen springer runt i trädgården, diskuterar vi vad ramadan betyder utöver det som syns utåt: Fastan. Ramadan är en tid för självrannsakan, omuppfostran och tro. Det handlar om att underkasta sig Gud helt.

– Islam är en livsstil. I koranen återfinns beskrivningar på alla tillvägagångssätt – politik, hälsa, beteende, relationer – så naturligtvis finns det även direktiv angående mat. Jag finner det väldigt harmoniskt att Islam ger en förklaring till hur och när man ska äta.

– En muslim får absolut inte ifrågasätta vad Gud säger. Det finns saker vi förstår oss på och annat vi inte kan tolka, men Gud skapade oss och därför måste det han säger vara korrekt.

Varje muslim önskar att fortsätta fastan, menar Hadi.

– Ramadan är en viktig årlig händelse för att kunna åstadkomma självrannsakan och utvärdera sitt liv, sina relationer och vanor. Det är en möjlighet att omuppfostra sig. För västerlänningar kan det på sätt och vis jämföras med nyår då man reflekterar över året, livet och ger löften.

Lika viktigt som att fasta är det att inte bråka, skrika eller ljuga. Vilket Hadi beskriver som beordrat från Gud och skulle göra fastan ogiltig. Genom att ljuga bryter man fastan och har svält sig i onödan.

Det är tio minuter kvar. Jag frågar Hadi hur han mår och hur han har tagit sig igenom arbetsdagen.

– Det är konstigt, men jag känner ingen hunger. Det är mer psykiskt, religion har en sådan stor påverkan på människan att man kopplar bort behov och beroenden. Hungern är förknippad med solnedgången, när solen går ned, då slår hungern till.

Hans uppfattning är att näringen man får i sig kvällen innan är tillräcklig för att ta sig igenom dagen.

– Vi har ju lite otur med soltimmar i Sverige, men det är bara att finna sig i.

Hadis mobil ringer, det är en mobilapp som med ett böneutrop berättar att solen gått ned och det är dags för mat. En av döttrarna kommer utspringande på gården. ”Jalla, pappa det är mat.”

Matbordet är uppdukat med degknyten, dadlar, sallad, soppa, bröd, bakelser, såser, kyckling, milkshake och mycket mer.

– Egentligen ska man äta tre dadlar och dricka ett glas mjölk, sedan ber man innan man äter resten. Men vi ber efteråt i stället och tackar då Gud för maten, när man väl får något i magen blir man för hungrig.

De tio sista dagarna är speciellt viktiga, vilket beror på att Kadernatten äger rum någon av de här dagarna. Man vet inte när, men under den natten kan Gud förlåta ens synder. Många muslimer spenderar samtliga tio dagar i moskén. Det är extra viktigt att koppla bort all materialism och leva bara för Gud.

– För mig, vid Guds namn, känner jag sorg för att Ramadan snart är över. Jag mår så bra med mig själv. Efter ramadan är man inte lika noggrann med sig själv, och man går tillbaka till de materialistiska vanorna. Under den här månaden tänker vi mer på hur vi vill leva våra liv. Vissa tycker att det är konstigt att gå och grubbla så länge, men jag svarar att det är sjukt att inte grubbla.

Saida och Aicha gör här degknyten. Att inte få provsmaka maten när magen hungrar är jobbigt men de är vana. Kvällens festmåltid tog tre timmar att laga.

Mer läsning

Annons