Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu är jag vuxen"

/

Livet nu handlar om nya vägar för Eric Saade. Tio år efter första skivkontraktet går han in i nästa fas. "Jag vill få ut något mer av musiken än bara pengar och konserter", säger han.

Annons

Eric Saade har hunnit runda en del milstolpar under sina år som artist, med något slags höjdpunkt runt 2011-2012. Då blev han bäst säljande artist i Sverige, tävlade i Eurovision Song Contest och sålde ut Annexet Globen på sin "Stripped live"-turné.

Då - trots att han bara vara strax över 20 - hade han redan många år i bagaget som artist och offentlig person. Ända sedan han blev anmäld till en talangjakt av sin mamma som 13-åring har han haft ögonen på sig. På tävlingen blev han upptäckt av sin nuvarande manager, ett par år senare fick han skivkontrakt och som 17-åring började han uppträda och spela in skivor med pojkbandet What’s up.

I samma veva blev han också programledare på Disney Channel.

Det låter som en amerikansk "success story".

– Absolut. Justin, Britney, Christina Aguilera, alla började de ju på Disney Channel. Så det är klart att det är lite... signifikativt kanske, för popartister, säger Eric Saade.

– Men det var kul. På den tiden var det ju jävligt mycket lek. Jag ville bara lära mig, jag var så hungrig. Sedan blev det mer seriöst när jag blev 18 och fick mitt solokontrakt.

Det var då han fick sitt egentliga genombrott. Han ställde upp i Melodifestivalen, hans första soloalbum låg tvåa på topplistan och vartenda dagisbarn kunde sjunga "Manboy". Sedan dess har han levt i offentligheten och hans jobb har varit att sjunga, dansa, uppträda och underhålla en publik. Allt det han har älskat sedan uppväxten i skånska Kattarp, när han inspirerades av artister han såg på tv, som Robbie Williams och Michael Jackson.

Var kommer den här entertainer-ådran ifrån?

– Ingen i min släkt håller på med musik, jag tror egentligen att det handlar mycket om att växa upp med MTV och hela den pojkbands- och poperan, som Max Martin och de skapade på 1990-talet. Allt det där gjorde att jag fick en vision av vad entertainment är. Och i skolan insåg jag att jag var bra på att underhålla människor.

Med flytet han hittills haft skulle det kanske vara lätt att fortsätta på det inslagna spåret och turnera runt med "Manboy". Men Eric Saade vill annorlunda. Han har just avslutat en turnéperiod och nu är det dags för något nytt. Han har börjat arbeta med nya låtskrivare och vill förmedla något mer genuint som utgår från honom själv.

– Jag vill få ut något mer av musiken än bara pengar och konserter och allt det där som var jättelockande när man var yngre.

– Jag tror att alla som har börjat tidigt som Robyn, Justin Bieber och Britney Spears, har varit där någon gång. När man börjar så tidigt i karriären känner man till slut att nu måste jag rita om kartan. Vända på steken och ta ett steg mot att, nu är jag vuxen, nu är jag 25.

Mer läsning

Annons