Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Olof en ny ledarroll

/
  • LEDARGESTALT. Olof Östblom har ett stort intresse för människor och en period studerade han idrottspsykologi och ledarskap vid Umeå universitet. Kunskaperna har han haft nytta av både i jobbet som huvudtränare för Brynäs och i sin ledarroll på försäkringsbolaget där han arbetar nu.

Ut åkte Boork, 57, och in kom Östblom, 28.


Det är få 30-åringar som har ett förflutet som huvudtränare för Brynäs A-lag.


– Det var oerhört spännande. Allt stod på sin spets och jag granskades i allt jag gjorde. Tränartiden gjorde mig många erfarenheter rikare, säger Olof Östblom.

Annons

Olof Östblom spelade själv hockey i Valbo IF upp till junioråldern.

– Jag slutade när jag insåg att jag inte var tillräckligt bra.

Tränarrollen passade honom bättre. Olof hann med att vara både ungdoms- och A-lagstränare hemma i Valbo innan Michael Sundlöv knep honom och gjorde honom till assisterande tränare i Brynäs.

När Brynäs led svåra nederlag fick Olof Östblom överta Leif Boorks ansvar, men tiden som huvudtränare blev förhållandevis kort och varade bara fram till kvalserien det året.

– Jag hade ingen ambition att hålla mig kvar bara för sakens skull. Det hade blivit en krånglig säsong med många svåra beslut. Vi var helt överens om att det inte var läge för mig att fortsätta, säger Olof utan minsta spår av bitterhet eller besvikelse.

Han fick strax nya arbetsuppgifter att se fram emot när han gick tillbaka till sitt gamla jobb som skadereglerare på Länsförsäkringar i maj. Olof Östblom är i dag ansvarig för en skadeförebyggande grupp på sex personer och har därmed stor nytta av sina ledaregenskaper.

Som skadereglerare möter han ofta människor i pressade situationer. Att möta någon som nyss drabbats av exempelvis en stor vattenskada kräver varsamhet.

– Det som är intressant både i det här jobbet och i tränarrollen är den psykologiska sidan. Att få träffa människor och försöka vara ett bra stöd för dem är största behållningen.

För närvarande hjälper Olof Östblom till med träningen av Brynäs U 16-lag, ett jobb som för honom närmare idrottens ursprungstanke om ideellt arbete, gemenskap och social utveckling.

– I dag är idrotten inte längre en lek, utan har i stället blivit en miljardindustri i Sverige. Därför är det fantastiskt kul att komma till de här träningarna med 15–16-åriga killar som verkligen brinner för hockeyn, säger Olof.

– Som ledare på den nivån har jag nått mitt mål om ungdomarna sedan klarar sig i samhället. Om de inte fungerar socialt kommer de inte så långt, hur duktiga spelare de än är.

Olof Östbloms tränaruppdrag i elitserien gjorde att han ännu inte har haft så mycket tid att vara hemma med sina två små flickor Emma och Stina, men det tänker han ta igen till sommaren, då tre månaders pappaledighet väntar.

– Det ska bli riktigt, riktigt roligt.

– Vet inte alls. Jag är glad om jag kan göra något bra av de närmaste veckorna. Men jag hoppas i alla fall att jag vågar göra saker som verkar spännande också när jag är 40.

Annons