Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle, 100 år, cyklar en mil om dagen

/
  • TRAMPAR FLERA MIL I VECKAN. Forsbackabon Olle Östlund, 100, har cyklat i hela sitt liv. För fyra år sedan slutade han köra bil och i dag cyklar han minst uppåt en mil om dagen. Vissa dagar tar han en tur till Valbo köpcentrum, andra dagar svänger han förbi hos dottern Elisabeth i Bovik. ”Om jag cyklar till Valbo blir det 17–18 kilometer.”
  • CYKLIST I UR OCH SKUR. ”Jag cyklar hellre än jag går”, säger Olle Östlund, 100 år i dag, som använder sin röda damcykel året runt. Hjälm och backspegel ökar säkerheten och på vintern tar han det extra försiktigt över isfläckarna.

Olle Östlund svarar i mobilen när Arbetarbladets familjeredaktör ringer upp. "Jag är ute och cyklar, upplyser han".

Annons

Olle trampar uppåt en mil om dagen, ofta längre.

I dag fyller han 100 år.

Valbo köpcentrum, Bovik och ibland Sandviken. Forsbackabon Olle Östlund gör dagliga turer med den röda damcykeln som han har fått av dottern Elisabeth. Nyligen fick han en backspegel också och han åker ingenstans utan hjälm.

Skriver dagbok

Olle för dagbok över sina cykelturer. Han kollar cykelns trippmätare och antecknar färdväg och antal kilometer.

– Om jag åker till Köpis blir det 17–18 kilometer, berättar han.

Det har också blivit flera vändor ut i lingonskogen under sensommaren. I skafferiet har Olle nio stora burkar med lingonsylt som han har gjort själv.

– Jag kokar havregrynsgröt varje morgon och då vill jag ha lingonsylt till.

Olle plockar gärna svamp också om han får chansen; såvida ingen annan gör det för hans räkning, förstås...

– Häromkvällen när jag kom hem stod en stor påse med blodriskor på köksbordet. Det var min dotter som hade plockat dem åt mig. Men rensa fick jag göra själv, säger Olov med ett leende.

Precis som alla andra fredagar hade han varit hemma hos sonen Ingemar på middag. Efter rensningen var det bara för Olle att ställa sig vid spisen och steka svampen.

Sköter hushållet själv

Olle lagar all mat och städar själv tvårummaren som han och hans hustru Karin flyttade till för fem år sedan. Innan hade de hus på Sandviksvägen.

– Det blir lite ensamt, det är därför jag cyklar, säger Olle, som sålde bilen när Karin gick bort för fyra år sedan.

– Jag ville inte sitta och åka bil ensam, förklarar han.

Cyklar till sopplunchen

Varje onsdag cyklar Olle iväg till kyrkan och äter sopplunch, ett bra tillfälle att träffa andra och prata lite. En gång i månaden är det PRO-träff, och då och då cyklar Olle över till sin gamle arbetskamrat Tore Nilsson, 91, som han jobbade med på Sandvikens Jernverk.

– Förr när vi åkte till Sandviken brukade Karin säga ”det går inte att ha dig med för du stannar ju och pratar med alla”. Men nuförtiden känner jag inte igen många.

Olle gick i pension för 35 år sedan, 1976. Han hann med många anställningar under sitt yrkesverksamma liv.

Växte upp i Axmarby

Olle föddes i Rörberg och kom som sexåring till moster och morbror i Axmarby sedan modern dött i tuberkulos. Där växte han upp och han fick tidigt hjälpa till i jordbruket. Första anställningen var vid Norrsundets bruk.

I 15-årsåldern flyttade Olle till sin pappa i Åbyfors och de följande åren hade han många olika jobb: på spikfabrik och lådfabrik, i grustag och tegelbruk samt i lantbruk som mjölkpojke.

Han körde lastbil med murbruk, bryggarbil med dricka samt gjorde cykelställ åt en cykelhandlare. Efter det blev det tio år vid Forsbacka bruk innan han slutligen kom till Sandvikens Jernverk.

Barnbarnsbarn tog över

1936 träffade Olle sin Karin och de gifte sig i Forsbacka kyrka två år senare. 1948 flyttade familjen in i huset på Sandviksvägen, som ett av Olles barnbarnsbarn nu har tagit över.

I dag på 100-årsdagen är Olle bortrest tillsammans med familjen, men han är snart tillbaka på cykeln igen.

Mer läsning

Annons