Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riem en pärla från östern

/
  • THAIFEST PÅ SÖNDAG. Riem Granbäck driver restaurangen Österns Pärla, vilket också står skrivet på väggen med thailändska tecken. Riem fyller 50 år i dag och firar det med fest för stamkunderna på söndag.
  • Drottning Sirikit

Riem Granbäck har mycket att fira i dag.

Det är den thailändska drottningen Sirikits födelsedag, det är thailändska mors dag och det är hennes egen 50-årsdag.

Annons

Och som en äkta buddist firar hon genom att ge bort det hon får.

Riem har tillbringat halva sitt liv i Gävle. Hon kom hit första gången 1986, för att hälsa på en kompis. Hon stannade tre månader, men blev omedelbart förtjust i Sverige och längtade efter att få komma tillbaka.

– Det var lugn och ro här, säger Riem. I Thailand kommer och går folk hemma hos en hela tiden, här kan man ha ett privatliv.

Jobb och studier

När Riem växte upp drev hennes föräldrar en kycklingfabrik. Samtidigt som Riem studerade till mattelärare måste hon hjälpa till i företaget.

– Det blev väldigt, väldigt jobbigt att göra både och. Så jag ville flytta för att skaffa mig ett eget liv och få lite frihet, förklarar hon.

Riem träffade Kjell här i Gävle och 1999 gifte de sig, både i Thailand och Sverige. Nu har de varit tillsammans i nästan 20 år.

– Jag har det så bra, vi har aldrig bråkat eller sagt ett hårt ord till varandra, utbrister Riem.

Driver restaurang

Riem och Kjell har en dotter, Passara, som är 15 år. Riem driver restaurangen Österns Pärla sedan fem år tillbaka, och det har inte alltid varit lätt att vara mamma och egen företagare. Men Riem tillbringar all ledig tid med sin familj.

– Och nu ses vi här också, hon jobbar lite extra i restaurangen, ler Riem.

Riem Granbäck är buddist, medan resten av hennes familj i Thailand är muslimer. Hon höll tyst om sin tro innan flytten till Sverige, men här lever hon ut buddismens tankar om att alltid ge när någon behöver din hjälp.

– Alla ska hjälpa varandra, oavsett om man känner någon eller inte. Du ger och du får.

Ställer upp för många

Riem har ställt upp för många, både ekonomiskt, med husrum och med vänskap. Och när cancern slog undan fötterna på Riem, hjälpte vännerna henne tillbaka.

– Jag samlade personalen och berättade att jag nog måste sälja för att orka gå igenom behandlingen och bli frisk. Men de sa: ”Vi hjälper dig att sköta restaurangen. Vi tar hand om allt, kom och hälsa på en gång i veckan”, säger Riem.

Riem berättar hur hon grät över sjukdomsbeskedet första dagen. Men att hon snart insåg att det bara fanns ett alternativ: att bli frisk.

– En dag när jag kom hem satt min man och dotter och tittade på tv:n utan att det var någon bild. Då förstod jag hur ledsna de var. Jag satte på en Michael Jackson-låt och började dansa och sa: ”Titta, det kommer att gå bra!”. Sen var ingen ledsen mer.

Cancern är borta

Nu är cancern borta och 50-årsdagen firar Riem genom att bjuda stamkunderna på mat på restaurangen. Gästerna får betala så mycket de vill och kan för maten. Pengarna går till cancerforskningen, och två buddistiska tempel, ett i Sverige och ett i Thailand.

– Människor som behöver hjälp söker sig till templen, säger Riem. Sex år i rad har jag gjort så här på min födelsedag, men det här är första gången jag skickar pengar till cancerforskningen också. Varje litet bidrag, om det så bara är 20 kronor, är välkommet.

Mer läsning

Annons