Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riitta-Liisa backar inte för en fajt

/
  • EN MOGEN MODERAT. Riitta-Liisa Björk gillar att fiska och går gärna ned på bryggan för att fiska gös.

I åtta år har Riitta-Liisa Björk varit moderaternas oppositionsråd i Sandviken.


Åtta arbetsamma år som tagit mycket kraft.


– Det känner jag, nu när det lugnat ned sig i kommunpolitiken.


– Men jag är ju sån att om nån provocerar mig då tänder jag till och då blir det fajt!

Annons

Riitta-Liisa är en import från Finland, hon växte upp i en by nära finska gränsen. Hon var yngst av sju syskon.

– Vi bodde i ett rum och kök! Det var alltid folk hemma så jag gick ut i vedbon när jag skulle läsa läxorna, berättar Riitta-Liisa.

Hon blev den förste i släkten som tog studenten.

Från det hon var 16 år jobbade hon fem somrar i rad på hotell Havsbaden i Grisslehamn. Ett utmärkt sätt för att dels tjäna pengar, dels lära sig svenska språket.

– Vi var ett gäng finska tjejer som åkte över och jobbade. För att få ta studenten i Finland på den tiden måste man avlägga ett muntligt och ett skriftligt prov i svenska.

På hotellet fanns också en Ola Björk som sommarjobbade som servitör. Han var fyra år äldre och Riitta-Liisa föll handlöst för honom.

De gifte sig pingsten 1971 i hemstaden Varkaus. Riitta-Liisa hade utbildat sig till sjuksköterska och fullföljde därmed sin mammas dröm om att få en sjuksköterska i familjen.

Familjen som snart utökades med två barn bodde på flera olika ställen i Sverige och närmare fem år i Norge, det var Olas datakonsultjobb som styrde var de hamnade. Men att de till slut kom till Sandviken och stannade där berodde på ett nödhjälpspaket med bland annat raggsockor i som Riitta-Liisas familj fick efter kriget.

Paketet kom nämligen från Sandviken och när hon och Ola senare i livet funderade på var de skulle bosätta sig efter Norge så var valet lätt.

I Sandviken har hon arbetat som sjuksköterska och ständigt förkovrat sig i yrket genom högskolestudier och sista arbetsplatsen var Högbo Hälsoinvest, som hon var med och drog igång.

– Jag blev medicine kandidat i vårdvetenskap för åtta år sen och hade tänkt disputera, men politiken kom emellan.

När hon blev moderaternas oppositionsråd insåg hon raskt att varken studier eller jobbet rymdes i politikens värld.

– Vi jobbade i team i Högbo och det höll inte när jag så ofta måste vara borta för kommunalpolitiska uppdrag.

– Mitt samhällspatos, jag tyckte det var intressant att få vara med och se hur besluten fattas, vem som styr och leder. Moderaternas samhällssyn passade mig bäst. Inget kollektiv ska styra mig, säger hon bestämt.

Det har varit tuffa och intressanta år, men tungt med alla processer om Sandbacka park och ”BJ-affären”, konstaterar hon.

– Det är fortfarande roligt, men just nu känner jag mig sliten och trött.

Ett sätt att återhämta sig är den Egyptenresa som hon och Ola gör just nu, ett annat är spela golf, åka långfärdsskridskor eller gå de få stegen från huset till bryggan vid Storsjön och fiska gös.

– Vi bor så fantastiskt här, det är ett paradis, utbrister Riitta-Liisa.

Huset på Hedåsstrand är ljusblått (förstås) och utsikten över Storsjöns vatten och öar är obruten. På husväggen vajar den finska blå-vita och den svenska blå-gula flaggan sida vid sida.

För numera är Riitta-Liisa en blandning av svenskt och finskt, hon tänker och drömmer på svenska, men drömmarna handlar oftast om Finland och hennes mamma.

Mer läsning

Annons