Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf Lassgård 60 år i dag

/

I dag fyller Gävles stolthet Rolf Lassgård 60 år. Han är mitt uppe i en ny inspelning och har inte har tid för en födelsedagsintervju meddelar han i ett sms.

Annons

Rolf Lassgård är inte född i Gävle, men har bott här sedan 1983. Förutom alla filmroller har han spelat många stora roller här på Folkteatern och förra året gjorde han debut på Dramaten som Karl Oskar i Utvandrarna.

Han fick sitt stora genombrott 1992 i ”Min store tjocke far”, för vilken han också belönades med en Guldbagge för bäste manliga huvudroll. Men mest känd är han kanske ändå för sina stora polisroller. I Beckfilmerna från 90-talet spelar han den hetlevrade polisen Gunvald Larsson, i nio filmer har han spelat kommissarie Kurt Wallander baserad på Henning Mankells böcker. Även rollen som kriminalassistent Erik Bäckström i kultfilmerna ”Jägarna” och ”Jägarna 2” har satt avtryck.

Han var också med i den danska filmen ”Efter bröllopet” som nominerades för en Oscar för bästa utländska film. För den rollen vann Rolf Lassgård en silverdelfin för bästa skådespelare på den portugisiska filmfestivalen Festroia.

Här i Gävle är han också en flitig gäst på Gavlerinken när Brynäs spelar. Han har tidigare också suttit i klubbens valberedning.

Rolf Lassgård är väldigt populär i Tyskland. Han har en tysk fanclub och har varit dit på organiserade fanträffar.

LÄS MER:

50 skäl: Vår meste skådis

Rolf Lassgård blir vresige Ove

Mer läsning

Annons