Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samuel har koll på bollen

/

Samuel Gussman har spelat i Gefle IF sedan han började i fotbollsskolan som femåring och i mars i år skrev han på ett tvåårskontrakt med klubben.
– Jag har väl aldrig varit någon stjärna, men jag tränar mycket och blir bättre och bättre, säger han.

Annons

Hos familjen Gussman är Gefle IF-halsduken det första jag ser efter att Samuel har bjudit in mig i hallen. Samuel påminner till utseendet om Zlatan med sin längd och knut i nacken, men till sättet verkar de inte ha många likheter, Zlatan är ju rätt kaxig och självsäker, Samuel mer försiktig. Trots att han har kontrakt med Gefle IF och spelar i klubbens U21-lag säger han att han aldrig har varit speciellt bra på fotboll.

– Min starka sida är väl spelförståelsen, det är den jag har. Jag är bra på att länka ihop laget, säger han.

Samuel började spela i Gefle IF:s fotbollsskola på Sörby IP redan som femåring och sedan dess har han varit klubben trogen. Som yngre spelade han också tennis och innebandy, men för tre år sedan tvingades han välja sport på grund av tidsbrist.

– Det var tråkigt att behöva sluta med innebandyn, jag var nog bättre på det egentligen, men fotboll är roligare.

Hela familjen Gussman är intresserad av fotboll, både mamma Emelie och pappa Pär spelade som unga, och lillebror Leo är också aktiv. Familjen tittar också mycket på fotboll tillsammans, både på tv och live. De är alltid med och kollar när Samuel spelar, till och med på bortamatcherna.

– De var inte med till Kalmar sist, men annars åker de nästan alltid och kollar.

Samuel ser också lillebror Leos matcher när han har möjlighet. Under tvåveckorsledigheten i sommar ska Samuel åka ner till Göteborg för att se när Leo spelar Gothia cup.

– Jag har själv varit med i Gothia cup, fem–sex år. Vi tog oss till kvartsfinal ett år, det var kul.

Trots att Samuels liv i stort sett bara kretsar kring fotboll är det svårt att få honom att säga att han ska bli fotbollsproffs.

– Nej, jag försöker leva i nuet. Jag tänker inte så utan tar det som det kommer. Funkar det inte med fotbollen pluggar jag till civilingenjör.

Men till slut medger Samuel att hans dröm ändå är att bli proffs och att få spela utomlands.

– Men det är långt dit, jag har ju inte uppnått något som fotbollsspelare än egentligen. Just nu jobbar jag på att bli mer aggressiv på planen. Eftersom jag är så stor vill tränarna att jag ska använda kroppen mer och tacklas och så.

Vilken är din favoritspelare?

– Yaya Touré i Manchester City. Han är lång, stor, stark och har bra teknik. Och så är han innermittfältare som jag.

Annons