Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens ”konung” har blivit 50-taggare

/
  • Olik. Stefan Hedin har ändrat utseende sen han blev privatperson. Borta är mustaschen, det har blivit glasögon i stället för linser och en viss rondör kan skönjas.

Politikens ”Speedy Gonzales” alias förre kommunalrådet Stefan Hedin har taggat ned.
För nio månader sen lämnade han kommunalrådsposten i Sandviken efter 16 hektiska år och tillvaron gick in i betydligt lugnare fåror.

Annons

– Jag har ett väldigt bra liv i dag, säger Stefan som startat eget som IT-konsult.
– Alla tjatar om att det är så krångligt att starta eget, men det var mycket enklare än jag trodde, säger Stefan.

Redan som 14-åring hemma i Årsunda gick han med i SSU och har i princip sen dess haft politiska uppdrag. I dag har han inga offentliga uppdrag kvar. Varje minut är inte längre uppbokad, och media kräver inte längre hans kommentarer om det mesta.
– Det går mycket fortare att läsa tidningen numera, säger han och skrattar.

Första halvåret i år ägnade han sig åt studier på högskolan. Han valde och vrakade bland ekonomikurserna och tog dem som verkade kul. Äldst bland studenterna och definitivt den som hade bäst på fötterna när det gällde att omsätta de ekononomiska teorierna i praktiken.
– Jag höll mig medvetet i bakgrunden på föreläsningarna, annars hade det bara blivit en dialog bara mellan mig och läraren, säger Stefan.


Att ha varit politiskt engagerad på högsta nivå i en kommun är ingen merit när man söker jobb. Stefan sökte vd-jobbet för Sandviken Energi, men fick det inte.
– Jag blev övertalad att söka, men så här i efterhand känns det bra att det gick som det gick. Utanför länet är min erfarenhet en tillgång, här är det en belastning, i alla fall än så länge, konstaterar han osentimentalt.
– Jag säger alltid ”det åårdnar sig”, säger han på brett Årsundamål och skrattar.

Han har som sagt startat eget och har stora förhoppningar på att få så många uppdrag att han kan arbeta på heltid från årsskiftet.
Han har introducerat sin efterträdare Peter Kärnström i så många av sina nätverk som möjlig för att underlätta för honom.
– Efter 16 år har jag ett mycket stort kontaktnät över landet och innan valet var jag bortskämd med att känna i princip alla ministrar och stats-
sekreterare, de flesta var ju i min ålder.


Nyårsafton 98/99 slog kärleken till. Då var Stefan och dåvarande landstingsrådet Ingrid Liljegrääs på samma fest i Lingbo.
– Vi har känt varandra sen början av 80-talet, jag var med och anställde Ingrid som SSU-ombudsman i Bollnäs.

Nästan 20 år senare var båda frånskilda och det sa klick där i Lingbo.
De flyttade ihop och några år senare gifte de sig, ett mycket hemligt bröllop i Högbo 1 maj.
– Inte nån visste om det. Vi ringde till barnen efteråt och berättade. Nästa morgon stack vi till Paris på en förlängd weekend.

I våras firade de sin fjärde bröllopsdag med en resa till Egypten. Stefan reste dit med sin mustach som han haft de senaste 35 åren och kom hem utan.
– När jag skulle snorkla så höll det ju inte tätt, det läckte vatten in i näsan. Så jag fick låna en kniv på båten där vi var och så tog jag bort den.
Ansiktet kändes väldig naket till en början, men det är tveksamt om mustachen kommer tillbaka.
– Nu har jag börjat vänja mig och Ingrid vill inte. Dessutom kan jag äta semla utan att grädden fastar i mustachen, skrattar Stefan.

I lördags hade han fest med över 100 gäster på Valhalla, på tallrikarna serverades det älg, skjuten i Jämtland av Stefan och hans jaktlag några veckor tidigare.

– Det var Svante Nordh som kallade mig för det. Jag är snabbtänkt, säger litet för ofta vad jag tänker och tycker, men har nog blivit mer diplomatisk med åren. Tror jag.

Annons