Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shane firar med mat – förstås

/
  • FLER ÅR, MINDRE HÅR. Den amerikanske kocken i Sandviken, Shane Racine, fyller 50 och trivs med livet. Han firar det precis i sin egen stil: lagar nya maträtter och bjuder in familj och vänner till det nyrustade köket i villan i Sandviken. Hur födelsedagsmenyn ser ut är än så länge hemligt men garanterat är att den följer Shanes signum med fräscha råvaror.

Mat är livet för många människor. En som verkligen skriver under på det är den amerikanske kocken i Sandviken som halvvägs till hundra fortfarande leker med maten.

– Jag vill alltid utvecklas så mycket jag kan och experimenterar mycket med mat hemma, säger Shane Racine.

Annons

På nyårsafton ojar sig många över att laga avancerad mat till sina närmaste.

Kocken Shane Racine är inte en av dem. Han lagade som avslutning på förra året mat åt strax under 300 personer.

– Det var en vanlig dag, planering och förberedelser är a och o, konstaterar han lugnt.

Shane Racine öppnade i slutet av 90-talet sin första restaurang i Sandviken tillsammans med sin fru Eva.

Sålde rörelsen

De färska råvarorna och det nytänkande tillagningssättet tilltalade Sandvikenborna och verksamheten blomstrade. Ett annalkande diskbråck tvingade dock den inflyttade amerikanen att sälja rörelsen och ändra sin livsstil.

I dag är han mycket bättre i ryggen och de senaste åren har han och Eva drivit golfrestaurangen i Högbo. Men för ett och ett halvt år sedan valde Shane att säga upp kontraktet med golfklubben.

– Jag utvecklades inte som jag ville göra, förklarar han.

För att kunna fortsätta utvecklas har han i stället skaffat en matstudio i Sandviken varifrån han bland annat håller matlagningskurser, sköter catering och har lunch för avhämtning. Där kan han bestämma sitt eget tempo och har lärt sig att säga nej när kroppen vill det.

– Vi är mer flexibla när vi bara är vi två och inte har personal anställda, säger Shane.

– Också hör ingen när vi skriker åt varandra i köket ibland, skrattar han och ler mot hustrun som han jobbat tätt ihop med i över tio år.

Får inspiration på resor

För familjen Racine handlar det mesta om mat, reser de så blir det ofta matresor där restaurang efter restaurang besöks för inspiration och nya idéer.

Vid varje nytt recept eller ny smak ställer sig Shane oftast en och samma fråga.

– Hur kan jag göra det här till min rätt?

På den lilla fritid som finns som egen företagare är familjen det viktigaste för Shane. Han läser även böcker, som inte oväntat oftast handlar om mat.

Han trivs i trädgården och har ett säsongskort till Saik bandys matcher, men får se de flesta på tv då han ofta förbereder mat åt hungriga spelare. Ett ytterligare intresse dyker upp efter en stunds funderande.

– Jag tycker om att snickra, säger Shane men blir blixtsnabbt replikerad av frun Eva.

– Han har en önskedröm att snickra men han kan inte!

Snickarbyxorna används i stället till gräsklippning och Shane Racine behåller kockskjortan på när det kommer till fysiskt arbete...

Att på kommande 50-årsdagen luta sig tillbaka och bli uppassad är inget för Shane. I stället bjuder han in familj och vänner till en än så länge hemlig middag där han experimenterat och provat fram nya rätter. Och någon ålderskris finns inte i sikte.

– 50 känns fantastiskt, som 30 eller 40 år minus lite hår, skrattar Shane Racine.

Mer läsning

Annons