Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silver har följt Torsten hela livet

/
  • I SILVERSMEDJAN. Torsten Jacobsson har sin verkstad i ett litet hus hemma på tomten vid Storsjön i Forsbacka. Just nu arbetar han med en silverljusstake som har formen av Forsbacka järnverks stora martinskorsten. Många timmars arbete och tiotusentals slag med hammaren krävs innan pjäsen är färdig.
  • VERKSTADEN. Här till vänster sitter Torsten Jacobsson och arbetar med sitt tredjeårsprov. Till höger syns Torstens läromästare Juri Losman. Verkstaden låg i numera rivna huset Kärrlandet 2 vid Stortorget.
  • GESÄLLPROVET. Den unge silversmeden Torsten Jacobsson klarade sitt prov med beröm godkänt 1953. Föremålen såldes sedan av juvelerarfirman A U Wahlberg. Vem som köpte dem vet inte Torsten. Kanske någon av Arbetarbladets läsare kan berätta?

Silversmeden Torsten Jacobssons gesällprov blev med beröm godkänt. Men vart tog sakerna han tillverkat vägen?

– Det skulle vara roligt att få reda på det, säger Torsten, som fyller 80 år i dag.

Annons

Torsten var springschas på en speceriaffär i Gävle i slutet av 1940-talet.

– När Hildebrands på Drottninggatan sökte guldsmedslärling tyckte chefen att jag skulle söka. Jag gick dit men vågade inte gå in och sedan ångrade jag mig så hemskt, berättar Torsten med ett leende.

Han frågade på arbetsförmedlingen om någon behövde en lärling och fick då tips om A U Wahlbergs juvelerarfirma med verkstad på Brynäs. Året var 1948 när Torsten blev lärling hos den estniske flyktingen och silversmeden Juri Losman.

– Losman var Estlands idrottsminister före kriget. Han tog silvermedalj i maraton vid OS i Berlin 1936.

Torsten gladde sig mycket när han råkade se sin läromästare i ett filmklipp från Berlinolympiaden på tv häromåret.

– Det var Juri Losman som lärde mig allting.

Juvelerarfirman flyttade så småningom till kvarteret Kärrlandet i centrala Gävle, just där Filmstaden ligger i dag. Verkstaden var inhyst i ett gammalt charkuteri med kakelklädda väggar och där fanns både guld- och silveravdelning.

Under fem år arbetade Torsten i firman och resultatet hänger i dag i hans lilla silversmedja på tomten hemma i Forsbacka: Gesällbrevet från Gefle Handtverksförening.

A U Wahlbergs drog ned på verksamheten strax efter och Torsten med flera fick sluta. I samband med det föddes sonen Lars och för att kunna försörja familjen gick Torsten från silver till stål och började på Sandvik.

– Jag hade funderingar på vidareutbildning, men som situationen var då var det inte rätt tillfälle, säger Torsten.

Silversmidet blev till en kär hobby som Torsten har ägnat sig åt hela livet.

– Jag har tillverkat mycket som presenter: smycken och servettringar bland annat.

Två ståtliga silverljusstakar med Forsbacka järnverks stora skorstenar som inspiration har han också formgett och tillverkat och en tredje, med den stora martinskorstenen som förlaga, är under produktion.

Verkstaden med utsikt över Storsjön är fullt utrustad och här arbetar Torsten varje gång skaparlusten sätter in.

Också en av familjens tre katter tycker om att vistas i smedjan och ligger gärna och dåsar i fönstret.

– Katterna är det bästa vi har. Och tänk, vi har aldrig sökt en katt, de har kommit till oss och flyttat in, berättar Torsten.

Lika förtjusta som katterna är Torsten och hans fru Siv över sin idyll. Huset, helt i timmer, byggde de 2004 på platsen där familjens sommarstuga tidigare låg.

I dag, tisdag, tänder Torsten silverljusstakarna och bjuder släkt och vänner på 80-årsskalas.

Mer läsning

Annons