Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självständig företagare med starkt rättvisepatos

/
  • Maria Lindén gillar att alltid ha nåt på gång – göra om hemma, tjejresa, en fest eller nåt projekt som har med jobbet att göra.Foto: Jenny Lundberg

Maria Lindén har ständigt projekt på gång. Oavsett om det handlar om privatlivet eller jobbet.
– Jag gillar att ha nåt på gång och nåt att se fram emot, säger Maria.
För tre år sen startade hon eget som ledarskapskonsult och trivs utomordentligt med den självständiga tillvaron.

Annons

Maria växte upp i Valbo. Efter studenten och en jorden runt-resa på ett år drog hon till Uppsala. Där i en studentkorridor träffade hon Dennis från Falun som blev hennes man.

Hon funderade på flera olika utbildningar – bland annat jurist, marknadsföring och personalvetare. Det blev till slut det sistnämnda.

– Jag har ett rättvisepatos och var litet moraltant så jag tyckte att juristyrket skulle vara nåt för mig. Men jag är glad att det blev personalvetarutbildningen. Det passade mig för jag är väldigt intresserad av beteenden och av hur människor funkar och mår.

Hon och Dennis jobbade några år i Uppsala efter studietiden och flyttade sen till Stockholm. Maria arbetade på Ericsson i Kista, men miste jobbet när det blev personalminskningar.

– Jag var gravid med Maja när jag förlorade arbetet och jag grubblade på vad jag skulle göra i framtiden. Jag ville jobba med ledarskapsutveckling och chefsstöd och kom på att det bästa vore väl att starta eget. Att helt enkelt bli konsult vars tjänster företagen kan köpa in.

Hon och Dennis började också fundera på att flytta från Stockholm, Maria ville hem till Gävle och så blev det.

– Vi flyttade hit för fyra år sen och trivs jättebra. Gävle, men även jag, har utvecklats under de år som gått, skrattar Maria och nämner Gävle Strand, Nya Köpis och affärsområdet i Hemlingby.

Hon hade helst velat flytta till Bönan och bo nära havet, men kompromissen blev hus i Hemlingby och sommarställe i Bönan.

– Jag gillar Hemlingby, det är nära stan, men ändå lantligt. Men jag gillar vatten, havet ger mig själslig ro.

Det hon kan sakna från Stockholm är pulsen, den är betydligt livligare än i Gävle.

– Men under första året som egenföretagare hade jag en kund i Stockholm och pendlade dit tre dagar i veckan, det blev en bra övergång till det lugnare livet här.

Hennes företag heter HVK partner (Hälsa Vitalitet Kompetens) och hon har sitt kontor i Teknikparken, ett ställe hon gillar om även om majoriteten är män i huset.

– Så är det ju, företagande är manligt. Det är alldeles för få kvinnliga företagare här, tyvärr. Men det är ett kreativt klimat att jobba i.

En av Marias kunder och tillika samarbetspartner är Wilhelmina-akademin i Gävle, som bland annat har ledarskapskurser för kvinnliga chefer. Hon talar varmt om akademin och det nätverk som bildas bland de kvinnliga deltagarna.

Att vara företagare innebär självständighet och eget bestämmande. Maria kan dra ned på takten under barnens sommarlov och andra lov. Hon försöker att sluta litet tidigare på fredagar, men lyckas inte alltid erkänner hon. Familjen är förtjust i att resa och det är ingen slump att födelsedagen firas på Kreta.

– Då jobbar jag fortfarande med ledarskapsutveckling. Vi bor kvar i Gävle och i huset. Då vill jag att vi har en båt så jag kan få komma ut på havet. Jag tog faktiskt skepparexamen för några år sen.

Mer läsning

Annons