Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart match för ”Crille”

/
  • MASSOR AV SPORT. Christoffer Edlund spelade både fotboll, innebandy och golf som liten, men det är i bandy han har fått en guldkantad karriär. I vinter har han tvingats gå igenom sitt livs prövning; att tålmodigt rehabträna en bruten fot och mentalt acceptera en spolierad säsong. ”Det har varit kämpigt men jag har inte gett upp”, säger han.

Christoffer Edlund vann VM och SM, och tog hem skytteligan i bandy tre år i rad. Sen bröt han handen.

Annons

Precis när han åter kunde hålla i en klubba ramlade han på sin egen fot så att den också gick av med en smäll – och hela den här säsongen försvann i ett svart hål av smärta.

Eller kanske inte riktigt hela?

– Jag ska hinna spela några matcher hade jag tänkt, säger Christoffer.

Fredagen 4 november 2011 spelade SAIK mot Bollnäs på Sävstaås. Christoffer skulle med hemåt i defensiven och täcka upp när Bollnäs hade bollen.

– Jag jagade Per Hellmyrs och Daniel Berlin kom för att hjälpa till. Vi lyckades nästan undvika att köra ihop. Men vi touchade ändå i varandra och jag tappade balansen, ramlade och fick högerbenet under mig, berättade Christoffer från sjuksängen när han opererats och gipsats från knät och nedåt.

Christoffers vrål av smärta ekade över hela Bollnäs. Brottet beskrevs som en klassisk ”Brolinare”. Båda ledbanden var också avslitna, på insidan såväl som utsidan.

Nästan tre månader senare ses vi på Göransson Arena för en kopp kaffe. Det märks ingenting när han går.

– Men jag känner av det. Jag tog bort en skruv för en vecka sen och man har ju lite ont i stygnen och så. Jag har åkt på is och försökt trycka på lite, det har gått bra, säger Christoffer.

Han har följt rehab-teamets råd till punkt och pricka, lugnt och metodiskt. Foten ska hålla i framtiden också, är det tänkt. Trots de redan tunga meriterna fyller Christoffer bara 25, det finns många bandymål kvar att jubla över, pokaler att kyssa och rubel att casha in.

Drömmer du om ett proffsliv i Ryssland?

– Det är klart att det är intressant, det har man givetvis funderat på. Men det beror på vilket lag och hur det blir runt omkring.

Hur har den långa skadeperioden påverkat dig?

– Bandyn har varit som ett arbete man går till varje dag så det blev ju konstigt. Tre månader av tom tid som ska fyllas. Senaste månaden har jag kört två pass om dagen. Och jag har åkt med på bortamatcherna. Utom Kalix...

– Jag har fått oerhört mycket stöd, av familjen och föreningen. Första månaden fick jag massor med samtal och sms; även från människor jag aldrig träffat. Det betydde mycket, att så många ville en väl.

Christoffer har haft en förebild i kampen tillbaka till isen efter skadan.

– Min far var med om något liknande när han var ung. Han spelade fotboll och bandy och var borta ett och ett halvt år. Sen tog han tre SM-guld och blev världsmästare i bandy så han är ju ett bevis på att det går att komma igen.

Christoffer är uppväxt i Vetlanda och hans pappa är Kent Edlund, före detta bandystjärna i klubben. SAIK:s VM-debutant Johan Löfstedt är hans barndomskompis.

Hur känns det att själv sitta på rehabcykeln medan Johan är på väg till VM?

– Vi har spelat ihop sedan vi var små. Vi har alltid tyckt att det är roligt när det går bra för den andra. Jag vet att det betyder oerhört mycket för honom att ha fått en plats i landslaget inför VM. Det är väldigt kul.

Christoffer Edlund stortrivs i Sandviken. Han har växt som bandyspelare och människa, och han har träffat sitt livs kärlek i Maria.

Var det lätt att få vänner utanför bandyn?

– Ja, genom Maria, och golfen i Högbo till exempel. Det sociala livet runt golfbanan är jättetrevligt, där lär man känna en massa olika människor.

Inom bandylaget är de ett litet gäng som bjuder varandra på mat.

– Vi kör ”halv åtta hos mig”, jag, Johan Löfstedt, Daniel Bäck, Ted Haraldsson och Erik Säfström. Jag gjorde lasagnette och marängsviss när det var min tur.

Vem har mest poäng i matligan?

– Det är nog helt klart Ted som har lyckats bäst, skrattar Christoffer som däremot ligger bättre till i en annan serie: Plumpspelet i matchbussen.

Du sa på försäsongen att du skulle ta hem den segern i år?

– De andra kanske har låtit mig vinna för att de tycker synd om mig... Nej, jag ligger jättebra till. Så en målsättning har jag klarat!

Mer läsning

Annons