Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen och blommorna har gett Carl-Adolf glädje i 100 år

/
  • VALDE LIV OCH GLÄDJE. ”Jag valde ett yrke som jag aldrig ångrat. För mig betyder det liv och glädje”, säger förre kyrkoherden i Ovansjö församling Carl-Adolf Murray. I dag firar han 100-årsdagen på Ovansjöhemmet, där han bor sedan i vintras.

Sommarvädret var växlande i år, men Carl-Adolf Murray såg som vanligt till att ta vara på solstrålarna.

– Jag är likadan fortfarande på det viset; jag njuter så outsägligt av solen! säger Carl-Adolf, som fyller 100 år i dag.

Annons

Carl-Adolf Murray har samma friska solbränna nu som han hade inför 95-årsdagen. Då, i september 2007, tog han emot hemma i villan intill kapellet i Gästrike Hammarby och satt fortfarande kvar som ordförande i Stiftelsen Gamla Stenhuset. Då, för fem år sedan, såg han ännu tillräckligt bra för att föra dagliga anteckningar i dagboken, läsa böcker och tidningar samt skapa detaljrika kollage med sax, papper och klister. Han cyklade gärna, grävde i sin trädgård och pysslade om sina krukväxter.

Ytterligare några år var han aktiv i Stenhuset, där han arrangerat långa rader av utställningar, föredragsserier och författaraftnar. Som 97-åring blev Carl-Adolf Murray porträtterad i en dokumentärfilm och i år kom hans bok ”Selma Lagerlöfs papyrus”, skriven med hjälp av Kungsbergetbon Gry Schmelling. I boken berättas om plantan som Selma Lagerlöf tog med sig från det Heliga Landet och som sedan vårdats och spritts med hjälp av Carl-Adolf Murray bland andra.

– Det är inte alla 99-åringar som har förmånen att få ge ut en bok, säger han den soliga eftermiddagen när han tar emot Arbetarbladet i sitt rum på Ovansjöhemmet.

Åldern har börjat ta ut sin rätt, men han slutar aldrig förundras över vilken gynnad människa han är som begåvats med både hälsa och ett långt liv.

– Ja, det har förvånat mig i många år. Varför ska jag gynnas så väldigt? Det svaret har jag aldrig fått.

Han riktar även stor tacksamhet till personalen vid Ovansjöhemmet som hjälper honom med det dagliga livet. De hjälper honom även att upprätthålla den livslånga vanan att varje dag fylla en sida i dagboken.

– Jag kan inte få bättre vård. Här finns expertis som kan hjälpa mig med kroppens alla problem, säger Carl-Adolf som beskriver sig som en ”knogig” patient med dålig sömn vissa nätter.

Även dagarna kan bli långa när ögonen inte längre ser att läsa med.

– Det kan bli mycket långsamt, men då leker hjärnan på olika sätt för att komma ifrån långsamheten, förklarar Carl-Adolf.

Tankarna vandrar från barndom till nutid och tillbaka igen, över militärtjänstgöring i pansarvärnet under andra världskriget och många decennier som präst i kyrkans tjänst.

– Mitt liv spänner över en oerhört lång tid om man tänker på de människor som jag minns som var gamla när jag var liten.

En som Carl-Adolf mött var ärkebiskopen Nathan Söderblom, född i Trönö 1866 och centralfigur i svensk kristenhet. Söderblom var ofta gäst i prästgården i Hudiksvall, där Carl-Adolf växte upp.

– Vid ett Söderblomsmöte uppe i Trönö var jag den ende närvarande som hade känt Söderblom väl, för han stod mina föräldrar oerhört nära, berättar han.

Från byrån plockar Carl-Adolf ett ramat foto av sin mor Anne-Margrete med två av de nio syskonen i famnen, båda klädda i småbarnskolt. Till vänster yngre brodern Bertil, till höger Carl-Adolf.

– Ser du, jag håller en blomma i handen. Den kom med, för jag ville inte släppa den. Tänk, blommor har jag tyckt om ända från början, säger Carl-Adolf som en gång valde mellan prästyrket och trädgårdsmästarens.

– Solen och blommorna har givit mig särskilt stor glädje under färden genom livet.

Intill fotot står en papyrusplanta som han fått med sig hemifrån tillsammans med fönsterbrädornas övriga krukväxter.

– Personalen ser till att de får vatten, för jag ser ju så dåligt, säger Carl-Adolf, som säkert fått fler blommor att sköta om när 100-årsdagen är förbi.

– Firandet har jag med förtroende överlämnat åt barnen. Jag vet inte så mycket om vad de ska hitta på, men jag vet att det kommer betydligt fler personer än jag hade trott.

Mer läsning

Annons