Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven – en riktig Saik- och dansman

/
  • Delad passion. Bandy och gammeldans är lika stora passioner för Sven Petersson i Hamrångefjärden. Tavlan i bakgrunden är målad av grannen Anders van der Kaaij efter ett fotografi av Sven och hans hustru och danspartner Sylvia.
  • TRADITIONSBÄRARE. Både Sylvia och Sven bär Hedesundadräkten när de dansar. Här en bild från Upplandsschottisen på 1990-talet.

Ljuva dofter omger Sven Peterssons barndom och hela yrkesverksamma liv. Mamma hade parfymaffär hemma i Småland, och själv har han 40 år som resande säljare i branschen.

– Jag har levt på mannens och kvinnans fåfänga, skojar han.

Annons

Det är med visst besvär Sven slår sig ned i soffan hemma för att berätta om sig själv. Efter alla års bilresor har det blivit glapp mellan två ryggkotor och så fort festligheterna kring 70-årsdagen är över hoppas han få en tid för operation.

Sven Petersson har arbetat för en rad olika kosmetikföretag, men uppgiften har alltid varit säljarens och hans område i huvudsak Norrland.

– Den delen av Sverige kan jag utan och innan, men jag har även rest nedåt Småland i perioder.

Och det var just i Lenhovda, Småland, som allt började. Mamma drev ortens färg-, parfym- och kemikalieaffär och när Sven närmade sig vuxen ålder fick han börja i familjens rörelse. Han hade kunnat fortsätta i mammas spår och överta ”kemikalien”, men sedan Sven mött Sylvia från Hamrångefjärden, anställd som hemsyster i Lenhovda, lockade nya möjligheter.

Genom en bekant till Sylvia anställdes Sven vid Lindbergs färg vid Centralplan i Gävle och paret flyttade upp med sin lilla dotter. Från Lindbergs gick karriären vidare via varuhuset Epa i Gävle, Motala och Vimmerby, och när Sven i slutet av 1960-talet fick sitt första säljarjobb inom parfymbranschen återvände familjen till Gästrikland.

– Under 40 år har jag legat ute hela veckor, så hur hotellrummen ser ut, det vet jag! säger han.

Arbetsveckornas brist på familjeliv måste kompenseras och i början av 1970-talet fann Sven och Sylvia en trevlig lösning: folkdans.

– Det blev ett gemensamt intresse för hela familjen som gjorde att vi fick vara tillsammans. Dansen har varit en stor del av vårt och flickornas liv.

Sven och Sylvia har dansat sig genom Sverige. Det har blivit Hälsingehambon och Upplandsschottisen ett 20-tal gånger och ett otal andra tävlingar från Hultsfred till Dorotea.

– En sommar var vi inte hemma en enda helg från mitten av maj till slutet av augusti.

Både Sven och Sylvia är utbildade gammeldanspedagoger och ledare för folkdanslag. De började i Ockelbo folkdanslag och dansar nu för Högbo. Polskan har utgjort en särskild utmaning.

1989 dansade Sven och Sylvia upp för stora silvermärket, ett eldprov inom polskans område.

Men tävlingsmomentet har kommit i andra hand för familjen Petersson; glädjen ligger enligt Sven främst i själva musiken, rytmen och samspelet med partnern.

Efter operationen räknar han med att kunna fortsätta dansa.

– Jag hoppas att Sylvia och jag kan dansa en polska vid julottan i år, något vi gjort några gånger tidigare, säger han.

Sven och Sylvia är båda kyrkvärdar i Hamrånge och polskan på juldagens morgon är en höjdpunkt.

Höjdpunkter av ett annat slag är Saiks hemmamatcher, där Sven och Sylvia ideellt sköter klubbens souvenirförsäljning. Dottern Sara, Sveriges enda kvinnliga speaker inom elitbandyn, drog dem med sig för ett tiotal år sedan och nu är de hängivna fans som ogärna missar en match.

– Saik är stora passionen just nu. Och nya arenan är underbar!

Mer läsning

Annons