Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teckna är Daniels stora passion

/
  • Nykterist. Daniel Sundkvist gillar att teckna, men är totalt ointresserad av sport och bilar.Foto: Madelene Söderblom
  • Själv­porträtt? En av Daniel Sundkvist teckningar, man kan misstänka att det är han själv på bilden.Foto: Privat

Att äntligen få gå på krogen utövar ingen lockelse för Daniel Sundkvist. Att trängas med en massa berusade personer har han ingen lust med.

– Jag ser ingen vits med att gå på krogen, man kan ju inte prata med folk som har druckit, säger Daniel.

Annons

Han är nykterist helt enkelt för att alkohol inte är gott.

– Vin ger mig kväljningar och öl och whisky smakar bara äckligt. Jag har försökt dricka öl, men det går inte. Jag röker förresten inte heller, tillägger han.

Hans största fritidsintresse är teckning och han kollar väldigt mycket på tecknade filmer på teve.

– Jag började teckna ödlor, sen blev det dinosaurer och drakar. Numera är det mest monsterteckningar, men de har blivit litet mänskligare på senare tid, säger Daniel och ögonen ler under kepsen.

Det långa blonda håret, som fått växa sen 8:an, har han samlat i en hästsvans. Och på hakan finns det lilla hakskägget som han ofta stryker och drar i. Han berättar att mamma drömmer om den dag han säger att han ska klippa sig.

– Jag blir väl tvungen så småningom om jag ska få nåt jobb, säger han litet suckande.

Vill jobba på Sandvik

Trots sitt stora tecknarintresse övervägde Daniel aldrig att söka till bildprogrammet i gymnasiet, framtiden för tecknare är synnerligen osäker. Han valde elprogrammet i stället och går ut som industrielektriker i vår.

– Jag valde yrkesinriktat för det är snabbaste sättet att få jobb direkt efter skolan, säger han.

Daniel har precis gjort sin femveckorspraktik på Sandvik och han hoppas få jobb där eller möjligen på Ovako efter studenten.

– Jag gillar Sandvik för där finns så många intressanta människor, bland annat halva släkten, skrattar han. Jag vill jobba på industri för det är varmt och skönt där och det är okej att gå smutsig hela dagen. Åtta timmar om dan får man vara smutsgris, säger han belåtet.

”Krigade” mot läraren

Daniel inser att ett körkort är väldigt bra att ha när han sen ska söka jobb och han har börjat så smått att övningsköra med pappa. Men innan han på allvar kan ägna sig åt bilköring måste han läsa in och tenta av kursen matte B.

– Vi läste kursen i tvåan, men då misslyckades jag på proven eftersom jag mot mitt bättre vetande förde ett krig mot läraren, som jag tyckte satte sig på tvären mot mig.

Resultatet blev att Daniel inte gjorde någonting på lektionerna och det måste han reparera nu och göra om tre prov innan skolan slutar i vår.

När han inte ritar eller kollar tecknad film så är han tillsammans med kompisarna som nästan alla bor i Sandviken. Oftast kan han ta sig hem på kvällarna med bussen, men i värsta fall går han hem, hävdar han.

– Det tar ett par timmar att gå till Storvik.

Hur ser ditt liv ut om tio år?

– Då har jag ett hus i Storvik eller Kungsgården och fru och ett till två barn. Jag har skaffat mig allmän behörighet som elektriker. Och så har jag hund, det ska jag skaffa så fort jag flyttar hemifrån, jag vill ha nån att brottas med.

Mer läsning

Annons