Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unnar sig att sitta efter 58 år

/
 • SITTER OCH VILAR. I 58 år har Hasse Drougge stått på fötter, alltid i träskor, och klippt sina kunder i Drougges frisersalong                       på Barrsätragatan i Sandviken. ”Nu unnar jag mig att sitta både här och där”, säger Hasse med ett leende.
 • PRISLISTA 1 DECEMBER 1941. 40 öre kostade en rakning och för svavelpomada fick man punga ut med 35 öre år 1941. Och nåde den frisör som släppte in en kund efter överenskommen stängningstid. Straffet blev 300 kronor i böter!

I 58 år har Hasse Drougge friserat herrar i salongen på Barrsätragatan.
Men för två månader plockade han ned grejerna och åkte därifrån för gott.
Lika fräsch i kroppen som när han började.
– Jag har varken haft problem med rygg eller axlar, helt otroligt egentligen, säger Hasse.

Annons

Det var Hasses far Göte som öppnade salong i det nybyggda hyreshuset 1936. Hasse föddes i enrummaren ovanpå tre år senare och när han var 14 år började han lära sig hantverket.

– Man gick som lärling fyra år innan man fick gesällbrevet, berättar Hasse. Man fick börja med att tvåla gubbarna för rakning. Och pappa märkte direkt om man hade slarvat!

– Det var roligt att lyssna på alla diskussioner bland gubbarna i salongen, mest var det politik och Saik-bandy de pratade om.

Tog över efter pappan

Ganska precis när sonen fått frisörbeviset i sin hand gick pappa Göte bort, bara 52 år gammal. Det var bara att ta över och börja jobba.

Och jobbat har Hasse gjort. Decennierna har kommit och gått, Elvis-frillan, Beatles-frillan, hippie-frillan och hockey-frillan har anammats och övergivits.

Klassiska frisyrer

På slutet har det mest varit den trogna kundkretsen med äldre herrar i klassiska frisyrer som regelbundet stegat in genom dörren och tagit plats i Hasses stol.

Men det var länge sen Hasse gjorde en rakning.

– Nej, det skulle nog kosta som en klippning om man ska göra allt från grunden med varma handdukar och allt.

Hasse och frisörkollegerna i Sandviken var bland de första att ta ledigt på lördagar.

– I Gävle tyckte de att vi var tokiga, men vi insåg att det skulle gå bra ändå.

Klippt av en kollega

Ända in på 70-talet fanns över dussinet herrfriseringar i Sandviken. Till sist har de bara varit ett par stycken kvar. Hasse själv blir klippt av ”Runesson”, en kollega som bor i Hagaström.

Det värsta, enligt Hasse, var när små barn tvingades klippa håret mot sin vilja.

– Särskilt på 60-talet när håret skulle vara långt. Då kunde mammorna ringa och säga: Klipp honom riktigt kort nu! Men jag kunde ju inte tvinga någon. Så det hände att de var två vuxna som kom och blåhöll ett barn medan jag klippte, det var hemskt.

Plötsligt ringer telefonen i radhuset i Hagaström. Hasse försvinner iväg en stund och kommer tillbaka, lite smått generad. Han har visst inte slutat på riktigt ändå.

– Det var en gammal kund som vill bli klippt, jag har lovat några att komma hem till dem om de har svårt att ta sig ut, förklarar Hasse. Men numera kan jag ta det när det passar mig.

Kanske saknar herrarna pratstunderna också. Liksom andra frisörer har han fått ta emot många förtroenden.

– Jo, man har fått höra både det ena och det andra. Det är ju vi och taxichaufförerna som får folk att prata.

Vanans makt är dessutom stor bland frisörkunder.

Ledsna kunder

– Många var ledsna när man slutade. De har gått 30–40 år hos mig. För många äldre män blir det en vanesak att gå och klippa sig hos samma frisör länge. De drar sig nog för att gå till de nya, moderna salongerna också.

Hasse Drougge gillar inte det nya rekryteringssystemet, att man måste ha toppbetyg för att komma in på frisörprogrammet.

– Då kanske inte de med rätt handlag får någon plats och det är fel tycker jag, säger Hasse.

Frisörstolar i garaget

Hans egna döttrar har inte gått i pappas fotspår. I den ena dotterns garage står det dock tre frisörstolar, två av pappa Götes antika trästolar från 30-talet och Hasses senaste.

– De brukar säga att det bara är att öppna garagedörren om de vill börja klippa, skrockar Hasse.

Mer läsning

Annons