Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utmaningen stimulerar Birgitta

/
  • REKTORN BLEV FÖRVALTNINGSCHEF. Birgitta Pettersson läste till lärare i matte, samhällskunskap och idrott, men undervisade mest i matte innan hon blev rektor i Tierp 1996. Under åren 2004–2010 var hon rektor vid Polhemsskolan i Gävle och förra året tog hon över som förvaltningschef vid Utbildning & arbete, Gävle kommun. ”Just nu är det här det bästa jag kan tänka mig.”

Birgitta Pettersson har en flygel i vardagsrummet och ett löpband i källaren.

Flygeln använder hon ofta och gärna men löpbandet står mest och samlar damm.

Birgitta föredrar att springa i friska luften, året runt.

– Löpning är min grej och jag springer fyra gånger i veckan. Det är avgörande för att klara av jobbet.

Annons

För Birgitta fyller musiken och löpningen ungefär samma funktion.

Oavsett om hon sitter hemma och spelar Edvard Grieg eller springer kilometer efter kilometer längs någon väg är det stunderna ensam med sig själv som hon njuter av; energigivande tillfällen för återhämtning och reflektion.

Avskedspresenten från personalen på Polhemsskolan när hon slutade som rektor förra året var en startplats i Gävle halvmaraton nu i maj – och en stor skål röda Ferrarigodisbilar.

– Jag älskar godis. En fredagskväll med en stor godisskål, det är jag!, säger Birgitta och skrattar.

Ett lockande steg

Hon är glad; både som person och över att hon fick jobbet som ny förvaltningschef vid Utbildning & arbete i Gävle kommun.Efter 15 år som skolledare, först i Tierp och de senaste sex åren på Polhem, var tjänsten ett lockande steg i karriären.

– Jag var överlycklig hela sommaren, berättar Birgitta som tog över chefskapet över Gävles tredje största förvaltning efter pensionerade Jan-Erik Liljegren 1 oktober.

Som förvaltningschef har hon ansvar för Gävles tre gymnasieskolor, vuxenutbildningen, arbetsmarknadsenheten (AME), enheten för daglig verksamhet (EDV), invandrarcentrum och SSA-enheten (samverkan skola-arbetsliv).

”Stimulerande”

En stor del av Birgittas arbetsdag utgörs av möten i olika konstellationer och på olika nivåer.

– Det känns som en utmaning att få leda på ett mer övergripande sätt. Den här mångsidigheten är stimulerande, säger Birgitta, som beskriver sig som tjänstemannalänken mellan verksamhet och politik.

Hur man får ett verksamhetsområde att arbeta enligt sitt uppdrag för att bättre nå uppsatta mål är sådant som Birgitta kan fundera över under sina löprundor.

– Att vara tydlig och stå upp för sitt uppdrag och inte vara som ett rö för vinden, det är min ledstjärna som chef, säger hon.

– Sedan är jag inte rädd för att anställa människor som är min motsats. En mix av personligheter och kompetenser ger bästa resultat.

Viljan att leda har funnits med henne länge, också i det mindre formatet.

Under tio somrar jobbade hon som simlärare hemma i Tierp och under många år ledde hon körer, först ungdomskör, sedan Tierp Gospel, som hon själv startade.

Tävlar i bugg

– Sång och musik har alltid varit en del av mitt liv. Mamma spelade och sjöng med mig och min syster Elisabeth och till slut blev det så att jag spelade piano när Elisabeth sjöng.

Fortfarande musicerar systrarna tillsammans och så sent som för en vecka sedan kompade Birgitta ungdomskören som Elisabeth leder i Tierps missionskyrka.

Birgitta har tillhört församlingen sedan uppväxten.

– Att se allas lika värde och värna om medmänniskorna, är Birgittas sammanfattning av Gudstron som hon bär med sig överallt, även om hon inte besöker kyrkan lika ofta som förr.

I dansen kan Birgitta förena sina intressen musik och motion. Det var också genom den som hon hittade sin Leif en danskväll i Gävle för åtta år sedan.

Paret tillhör Gävle Rockin’ & Rollin’ Club och tävlar i bugg.

– Det har gått ganska bra för oss. Vi är två poäng ifrån högsta klassen, så dem vill vi gärna ha, men det är långt mellan tävlingarna.

En tävlingsmänniska med lust att leda, det är Birgitta enligt henne själv.

– Just nu har jag det bästa jobb jag kan tänka mig, men jag lever efter mottot ”carpe diem”, så man kan aldrig sia om framtiden.

Mer läsning

Annons