Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våren är kalas för Monia

/
  • DET ÄR VÅR! Våren betyder kalasveckor i Monia Löhmans familj. I dag är det hennes egen tur att fylla år. ”40-årskris? Nja, kanske lite, man funderar nog lite mer över om man till exempel ska ha samma jobb resten av livet.”

De senaste veckorna har varit kalas för Monia Löhman.

Hennes son Emil fyllde år 13 mars, hennes mamma Mona 15 mars, hennes pappa Pelle 20 mars och hennes man Magnus 23 mars.

Och som kronan på verket fyller Monia själv 40 år i dag.

Annons

På en Bomässa för tre år sen fick Magnus och Monia pris för ”Fulaste köket”.

Det har de inte längre. Fräscha tulpaner står på bordet i det nyrustade ljusa matrummet. Här kommer solen in från tre väderstreck under dan.

– Vi hade ett gammalt kök och var på gång att byta. Och så vann vi ett bidrag till ett nytt!

Fick chans att flytta hem igen

Monia är uppväxt här på Villavägen i Hille. Hon visste att hon ville tillbaka och fick chansen 2001 när hon och Magnus hittade huset några stenkast från föräldrahemmet.

Mamma och pappa bor kvar, och syskonen med barn bor också i närheten. Familjen är stor, lever nära varandra och hjälps åt. Monia har till exempel sin systers autistiske son Viktor, 13, hos sig en eftermiddag i veckan.

– Vi ses väldigt ofta och tar hand om varandra. De stöttar en i alla situationer. Det kommer från mamma och pappa, de har alltid varit såna. Jag önskar att alla våra barn fortsätter så, med att träffa släkten ofta, säger Monia.

Genom fönstret skymtar en minibuss, ett måste om fyra-barnsfamiljen till exempel vill åka på semester.

– På sportlovet var vi till Lofsdalen. Två år i rad har jag unnat mig att gå i skidskola för att få rätt teknik på carvingskidorna. Annars åker man bara och sladdar som förut.

Spelade fotboll i yngre år

Monia spelade fotboll med Hille när hon var yngre. Ett år försökte hon satsa hårdare, med IFK Gävle, men det blev för svårt att kombinera med småbarnslivet, Julia och Oscar hade kommit då.

I stället har hon i många år engagerat sig i barnens idrotter och varit både fotbollsledare och innebandyledare.

– Nu är jag bara ansvarig för kiosken vid Hille ip tillsammans med mamma, det räcker, säger Monia.

I bland kan det bli fyra–fem matcher att följa under en helg.

Men Monia har blivit bättre på att säga ifrån och ta sig egen tid.

– Blir det för mycket kan jag säga ”Nej, den här matchen kommer inte jag på”, och så åker jag på loppis och strosar. En timme kan räcka länge.

Lågstadielärare

Monia Löhman är lärare i klass 2–3 på Nynäs Montessori. Här undervisar hon enligt montessori-pedagogiken, som utgår från konkreta exempel och mycket praktiskt arbete.

– Egentligen är det mycket i skolans läroplan som utgår från det tänkandet. Det är synd att den vanliga skolan inte jobbar mer så, tycker Monia.

Nynäs Montessori har haft nio rektorer på sex år. Det har krävts ständig anpassning och omställning, något som Monia blivit bra på.

– Jag är utvecklingsledare, och vill gärna ligga steget före. Jag skulle gärna vilja läsa mer ledarskap, kanske mot att bli rektor. Men vägen känns lång, vi får se.

Monia började en gång som barnskötare och jobbade bland annat på Ulvsätersgården.

– Vi är ett gäng på fem stycken därifrån som har träffats och ätit middag en gång i månaden i 13 år, det är helt underbart att ha dem kvar.

I kväll har Monia och Magnus, som också fyllt 40 år, öppet hus tillsammans. Monia var singelmamma med två små barn i en lägenhet i ”Gropen” i Hille när Magnus tog sin chans.

Fick fel nummer

– Vi visste vem den andra var sen vi var små, utan att känna varandra så jättebra. Han fick mitt nummer av en kompis som skrev lite otydligt, så första gången kom han till en gammal tant, berättar Monia med ett skratt.

– Jag hade alltid tyckt så bra om Magnus. Det kändes helt rätt.

Elina Sorri

Mer läsning

Annons