Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vicky och Carlo firar dubbelt

/
  • FIRAR BÅDE 50 OCH 25. Carlo och Vicky Örtoft, Sandviken, firar 25-årig bröllopsdag i dag, tisdag 23 november. Dessutom fyller Carlo 50 år just i dag. Paret vigdes i Filippinerna och välsignades senare i Sandvikens kyrka. Nästa år planerar silverbröllopsparet ett nytt besök i Vickys hemland och byn Tayasan, där hon växte upp.
  • TVÅ VIGSLAR SAMMA ÅR. Vicky och Carlo Örtoft vigdes 12 maj 1985 i byn Tayasan, Filippinerna, samt välsignades 23 november samma år i Sandviken.

Filippinska Vicky hade brevvänner över hela världen och Carlo från Sandviken var en av dem. Men snart kände Vicky att Carlo var speciell och genom breven växte kärleken fram.
– Mitt hjärta dunkade när jag såg brevbäraren komma och jag räknade dagarna till jag skulle få svar igen, berättar hon.

Annons

Vicky och Carlo Örtoft fick kontakt med varandra 1983, långt före internets tid. Brevbuntarna som de har sparat vittnar om en tid då försändelser till andra sidan jorden tog en vecka och ingen kunde drömma om att framtidens brev skulle nå sin mottagare med en knapptryckning.

Då hann det bli ungefär två brev i månaden från var och en.

– Fast ibland skrev man nog två brev på en gång, utan att vänta på svar emellan, säger Carlo, som hittade Vickys annons i en tysk tidskrift när han själv sökte brevkompisar.

– Jag hade haft brevvänner sedan jag var liten och brevväxlade med en tjej från Korea. När jag började skriva till Vicky hade jag redan brevvänner i flera världsdelar samt ytterligare en i Filippinerna.

Kärlek mellan raderna

Månaderna gick och kärleken började så småningom spira mellan raderna.

– Carlo var yngre än mina andra brevvänner och jag attraherades av bilderna som han skickade, säger Vicky, som även hade brevvänner i Australien, USA, Tyskland och Norge.

Ett år efter första brevet åkte Carlo till Filippinerna för att hälsa på Vicky, som på den tiden jobbade på en drugstore, ett mindre apotek.

– Jag gick längs gatan där affären låg men var så jädra nervös att jag inte vågade gå in, minns Carlo.

Fortsatte skriva

Vicky tog sin bror och syster med sig för att möta Carlo på hans hotell. I verkliga livet växte känslorna än mer och när Carlo lämnade Filippinerna efter fem veckor hade han friat. Brevväxlingen fortsatte under ytterligare ett år och 1985 reste Carlo till Vickys hemby Tayasan, där vigseln hölls i bykyrkan 12 maj med hela byn närvarande.

– Folk hängde in genom fönstren. Klart de var nyfikna på tjommen från Sweden! säger Carlo, som konverterade till katolska kyrkan för att vigseln skulle bli av.

Kom till Sverige 1985

Alla papper inför Vickys flytt till Sverige var klara, men det måste gå fyra månader innan hon kunde resa efter Carlo till Sandviken. 23 november 1985 välsignade prästen Eva Odhner paret i Sandvikens kyrka.

– Vi brukar bestämma från gång till gång om vi ska fira bröllopsdagen i maj eller november.

Bröllopsdag och 50 år

Det här året var valet självklart, eftersom 23 november också är Carlos 50-årsdag.

25 år tillsammans har de klarat, genom både stormar och solsken.

– Vårt förhållande bygger på frihet och ärlighet till 100 procent. Vid sidan av familjelivet låter vi varandra leva våra egna liv, säger silverbröllopsparet. Ulrika Rudberg

Mer läsning

Annons