Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill peka med hela armen

/
  • VINTER HAR BLIVIT VÅR. Knappt är hockeysäsongen över så startar fotbollen. Patrik Andersson dömer i båda sporterna och tränar hårt för att hålla sig i form både fysiskt och mentalt. ”Jag vill bli chef i en koncern eller domare på proffsnivå i fotboll och hockey”, säger han bestämt om framtiden.

Patrik Andersson lämnar ingenting åt slumpen. Han är noggrann, planerande och analytisk. Och han vet precis vart han vill nå.
– Jag vill bli chef i en koncern eller domare på proffsnivå i fotboll och hockey.

Annons

Vägarna är redan utstakade. Patrik går andra året på Göranssonska skolan och tänker sen fortsätta plugga på Handelshögskolan i Stockholm.

Domarkarriären inom såväl fotboll som hockey är redan bra i gång. Och om Patrik får önska så är det domare på elitnivå han helst av allt vill jobba som.

Han ger ett mycket målmedvetet intryck när vi sitter och pratar i familjens hus vid Storsjöns strand i Forsbacka.

– Jag har alltid ett syfte med det jag gör. Jag äter, tränar, tänker och lever för sport, just nu fotboll, vintertid är det hockey. Det är nästan som ett yrke redan i dag.

Han går in i sin tredje säsong som domare i båda sporterna. Första säsongen inom hockeyn blev han utsedd till årets rookie.

Och senaste säsongen dömde han kopiöst många matcher i båda sporterna.

Det gjorde han mycket medvetet för att få rutin och erfarenhet av så många situationer som möjligt.

Att vara domare är en utsatt position, alla runt omkring spelet har åsikter.

– I år har jag dragit ned på antalet matcher, det sliter hårt på kroppen. Nu blir det ett par tre i veckan.

Han har domaruppdrag i princip varje helg. Eftersom han inte har körkort än så samåker han med andra domare. Men körkortet är på gång.

– Jag skriver teorin om några veckor och sista april kör jag upp, säger Patrik som satsar lika hårt på körkortet som domaruppdragen eller skolan.

– Jag har jämt varit intresserad av sport. Jag såg aldrig ett Bolibompa-program när jag var liten, bara sportprogram. Jag kan allt om alla spelarna på elitnivå ända ned till deras skostorlek, säger Patrik och ler.

Han tränar mycket och hårt för att hålla sig i form och bygga upp kroppen.

I hockeyn krävs det korta och snabba muskler, i fotbollsvärlden är det i stället långa och uthålliga muskler som krävs.

– Som fotbollsdomare måste jag orka springa i 90 minuter och hinna uppfatta spelet och fatta snabba beslut hela tiden.

Dessutom pluggar han regelkunskap förstås.

– Den måste sitta i ryggmärgen för då blir jag trygg ute på plan och kan ha pondus när jag fattar besluten.

Dagen efter en match har han återhämtning och går igenom matchen och analyserar sin insats.

Förvånande nog har Patrik tid för en flickvän, Therese som spelar fotboll. Hon bor visserligen i Västerås, men enligt Patrik träffas de nästan varje helg.

I skolan driver Patrik tillsammans med fem skolkamrater ett UF-företag som säljer en liten hållare i rostfritt stål som kan sättas fast överallt med sugkoppar. I den kan man förvara påsar, trasor och liknande

– Vi har hittat på den och vi tillverkar den själva. Affärerna går riktigt bra. Jag är utsedd till bäste säljare i Gävleborg och vårt företag tävlar i klassen bästa UF-företag, berättar Patrik.

– Då är jag färdigutbildad och jobbar som chef. Jag dömer min första internationella fotbollsmatch. Jag och Therese har två barn och bor i en villa utanför en stad någonstans i Sverige.

Mer läsning

Annons