Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkesvägledaren ifrågasatte varför Gülizar behövde studera

/
  • TRIVS I GÄVLE. Gülizar Akay har varit universitetslärare i nationalekonomi vid Högskolan i Gävle i tretton år. Hon har rotat sig i Gävle, med sina två söner och maken Abdullah som driver Citygrillen vid Stortorget. Gülizar engagerar sig mycket i både skolan och förskolan. ”Vi är många familjer som umgås och ställer upp för varandra”.

När Gülizar Akay var färdig med ekonomistudierna i Uppsala blev hon omedelbart erbjuden arbete på högskolan i Gävle.

– Jag ville inte först, jag trodde inte jobbet passade mig, men min mamma sa ”jo, det passar dig, du är så ordningsam”, berättar Gülizar.

Hennes mamma fick rätt.

Nu har Gülizar undervisat ekonomistudenter i 13 år.

Annons

Gülizar kom med sina kurdiska familj från Turkiet till Uppsala 1986. Hennes föräldrars stora dröm var att alla barnen skulle studera och för Gülizar själv var det en självklarhet.

Men inte för yrkesvägledaren hon träffade som tonåring i Uppsala.

– ”Varför ska du studera, du kommer i alla fall att jobba som städare” sa hon till mig, berättar Gülizar som fortfarande blir ledsen vid minnet.

– Jag önskar att hon kunde se mig nu, fortsätter Gülizar lite ilsket.

Bytte ort efter missfall

Hon läste dataprogrammering först, men gled senare över till en fil kand i nationalekonomi.

De första åren på högskolan pendlade hon till Gävle, men efter ett missfall år 2000 ville Gülizar bryta upp och byta miljö så hon och hennes man Abdullah flyttade hit.

– Det var väldigt jobbigt, och jag hade många väninnor och släktingar som väntade barn samtidigt. Jag ville bara därifrån.

Här har hon själv fått sönerna Baran, 8 och Roni, 3 och lever ett harmoniskt familjeliv, med skjutsningar till Barans intressen som innebandy och hiphop-dans, eller egen tid med träning på Friskis&Svettis.

– Då lämnar jag barnen hos Abdullah på Citygrillen, går över Stortorget och gympar och sen åker vi tillsammans hem när han har stängt klockan sju.

Lyssnar inåt

Abdullah och Gülizar träffades i Istanbul när hon var där på semester sommaren 1999. De var bekanta sedan tidigare men inte mer.

– Det blev personkemi, jag visste direkt att han var den rätte, ler Gülizar. Vi gifte oss 2000 och har det lika bra nu, efter elva år. Han tycker om fria och starka kvinnor.

Gülizars lyssnar inåt och litar på sina känslor som hittills alltid lett henne rätt. Hennes ”sjätte sinne” hjälpte henne att hitta rätt man, och rätt jobb.

Och hon lyssnade också, tack och lov, på sig själv inför ett livsavgörande beslut när det konstaterades att hon drabbats av myom i livmodern.

– Jag blev rådd att operera bort livmodern eftersom det kunde innebära risker att få barn, men jag sa nej. Jag fick två fina söner och operationen gjordes efter det i stället, berättar Gülizar.

Barnen är trespråkiga

Gülizars föräldrar lämnade Turkiet eftersom de inte kunde leva fritt som kurder. Gülizar och hennes syskon fick lära sig perfekt turkiska, på bekostnad av kurdiskan, eftersom hennes far blivit mobbad för sin dåliga turkiska.

Men hennes egna barn behärskar redan både turkiska, kurdiska och svenska perfekt.

– Jag kan inte kurdiska så bra, jag och min man pratar turkiska hemma. Men mina barn talar kurdiska med varandra! Det är min mamma och pappa som har lärt dem.

Varje år har familjen åkt till Turkiet på besök minst en gång. Utom i år.

– Vi har rest runt till föräldrar, syskon och släktingar i Sverige i stället, och vi har haft säsongskort på Furuvik. Vi var där på Eric Saade senast, min treåring är helt galen i honom, det är det enda han låter oss lyssna på när vi åker bil, skrattar Gülizar.

Mer läsning

Annons