Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fira sista april med norsk fylla!

/

Valborgsmässoafton, eller sista april som många ungdomar kallar det, är en av årets värsta fyllhelger som inkluderar bränder, fyrverkerier och en massa sprit. Många ungdomar får sin första fylla då och många ångrar även vad dom gör på grund av alkoholen.

Annons

Vi vill ta bort trenden med att dricka alkohol på sista april och för att göra det har vi kommit på ett fullspäckat schema utan en minsta droppe alkohol. Det här går att testa för er där hemma som inte riktigt vet vad ni vill göra sista april.

Börja med att fråga era föräldrar om ni får ha några kompisar som kommer över och grillar. Om dom tvekar eller säger nej så använd frasen:
– Om vi inte kan vara här hemma så kommer vi säkert hamna på någon fest.
Efter att ha övertalat föräldrarna så måste ni hitta folk som vill komma på grillning och andra roliga saker. Nu kommer skolan in i bilden. Alla går i skolan sista april och många har fortfarande inte några bestämda planer för kvällen utan tar det som det kommer. Så bjud in alla ni vill ska komma. För att få det roligare så bjud in folk ni riktigt känner så alla vågar släppa loss utan alkohol. När ni har fått ihop tillräckligt
med folk så är det dags för förberedelserna. Om det är ont om pengar kan gruppen gå ihop och lägga in en slant för maten och för läsken.

Dags att grilla. Ett bra tips är grillspett (recept här intill). Häll kol på grillen och lite tändvätska. Starta grillen med en tändsticka då det är lättast att inte bränna sig. Vänta tills grillkolen är riktigt vit, då är grillen klar. Gästerna gör i ordning sina egna grillspett
efter vad de själv gillar. Exempel på vad man kan ha på grillspetten är tomat, paprika eller champinjoner. Stoppa in klyftpotatisen i ugnen och börja grilla spetten. Fläskfilé är ganska lätt att grilla och är klara efter cirka två–tre minuter på varje sida.
Servera med riktigt iskall läsk så är festmåltiden räddad.

Mätta och belåtna är det dags att börja leka. Om man tycker att det är tråkigt att fira sista april utan alkohol har vi den perfekta leken som ger samma effekt, fast utan det negativa som baksmälla och pinsamma uttalanden. Leken kallas för Norsk fylla. Leken går ut på att man delar in sig i två lag, varje lag har en pinne. Den som står först i kön springer fram till pinnen (runt 10–20 meter), sätter pinnens ena ände mot pannan och den andra mot marken och börja snurra i 20 varv. När man snurrat färdigt försöker man springa tillbaka till gruppen (inte så lätt som man kan tro) och väl framme får nästa i kön springa fram till pinnen och upprepa samma sak. Den grupp som är klar först vinner.

När ni börjar bli trötta på att leka eller vill bara dra vidare så finns det alltid lokala brasor att besöka. Lycka till med en alkoholfri sista april och jag lovar att ni kommer få det roligare utan alkohol. Dessutom blir första maj en mycket trevligare
dag.

Mer läsning

Annons